Produktionsbolaget stÀllde krav pÄ TV4

Produktionsbolaget Fremantle skriver i sociala medier att man "insisterade pÄ" att Alexander Bards kontrakt skulle brytas efter hans uppmÀrksammade TwitterinlÀgg.

Foto: arkivbild

Kultur och Nöje2020-06-14 08:10

TV4 meddelade under lördagskvÀllen att Alexander Bard fÄr lÀmna sitt uppdrag som jurymedlem i programmet "Talang". Aftonbladet rapporterar att produktionsbolaget Fremantle stÀllde kravet pÄ att Bard skulle lÀmna juryn. Bard hade ett eget kontrakt med TV4. Han uppger för flera medier att det var bestÀmt sedan lÀnge att han inte skulle fortsÀtta som jurymedlem i "Talang" i höst.

I det uppmÀrksammade TwitterinlÀgget kritiserade Bard rörelsen Black lives matter och skrev bland annat att svarta mÀnniskor borde "ta tag i sina liv och sluta leva pÄ bidrag". Han menade i sitt inlÀgg att svarta gör sig sjÀlva till offer och att de bland annat borde "sluta ljuga" och "ta sig ut ur fÀngelse". Nu sÀger Alexander Bard att hans inlÀgg kommer att övertrÀffas av mer kontroversiella uttalanden i framtiden.

– Om jag har varit kontroversiell nu kommer jag vara Ă€nnu mer kontroversiell och edgy i augusti och september. Den hĂ€r tweeten Ă€r ingenting mot vad jag kommer att stĂ€lla till med i höst. Jag Ă€r tokĂ€lskad, Alexander Bard Ă€r inget offer och ingen vĂ„gar debattera med mig, ingen, sĂ€ger han till Aftonbladet.

HĂ„rd kritik

Reaktionerna pĂ„ TV4:s besked – och pĂ„ Bards ursprungsinlĂ€gg – har varit mĂ„nga. Journalisten Alexandra Pascalidou lyfter pĂ„ Instagram att medierna har ett stort ansvar över vilka personer som lyfts fram.

"Utan protesterna hade Bard suttit kvar på bästa sändningstid och fortsatt lufta sitt fascistoida tankegods. Legitimerad av sin kanal. Den som i alla år fått kritik och klagomål. Själv har jag återkommande frågat hur de kan låta honom hållas", skriver hon och tackar de personer som mobiliserat för att fĂ„ TV4 att agera.

"Sluta misstänkliggör antirasister och feminister. Börja vårda och värna demokratin och alla människors lika värde", skriver Pascalidou.

Karim: "Min dotter lÀser dina ord"

SkÄdespelaren och komikern Nour El Refai skriver i ett skarpt formulerat inlÀgg pÄ Instagram riktat mot Bard bland annat: "Du njuter av uppmÀrksamheten nu och jag hatar att ge dig uppmÀrksamhet, men det Àr för att jag aldrig vill att den hÀr grova rasistiska skiten du sprider ska normaliseras". Efter beskedet att Bard lÀmnar uppdraget för TV4 kommenterar hon beslutet i ytterligare ett inlÀgg dÀr hon skriver: "HejdÄ".

Programledaren och komikern Kodjo Akolor kommenterar Alexander Bards inlĂ€gg pĂ„ sitt Twitterkonto med orden: "Och jag som trodde att problemet var systemet. Skönt att Bard har kunnat se sanningen". Även skĂ„despelaren Alexander Karim twittrar om Alexander Bards inlĂ€gg med orden: "Min dotter visade mig det hĂ€r. Hon lĂ€ste dina ord. Jag kommer aldrig nĂ„gonsin förlĂ„ta dig för det".

Kritik mot TV4

Bland de mĂ„nga inlĂ€gg som fortsĂ€tter att strömma in pĂ„ sociala medier finns Ă€ven ett antal som ifrĂ„gasĂ€tter TV4:s besked att Alexander Bard nu tvingas lĂ€mna sitt uppdrag för programmet "Talang" – och mĂ„nga av inlĂ€ggen hĂ€nvisar till yttrandefriheten.

"TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvÀllen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsÀtter som jurymedlem i 'Talang', som Àr ett varmt underhÄllningsprogram pÄ TV4. Min bedömning Àr att vi av hÀnsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen pÄ det sÀtt som vi önskar", skrev under lördagskvÀllen programmets exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till TT.

Bards jurykollega i "Talang", influeraren Bianca Ingrosso, uppgav att hon tar avstÄnd frÄn Alexander Bards uttalanden och att hon inte lÀngre var intresserad av att medverka i programmet om Bard fick vara kvar.

TT söker Alexander Bard.

Fakta: Alexander Bard

Alexander Bard slog igenom i början av 1980-talet som dragshowartisten Barbie med lÄten "Prostitution twist". Han har skrivit lÄtar Ät artister som Agnetha FÀltskog, Arvingarna och var med och skrev "En dag", som Tommy Nilsson vann Melodifestivalen med 1989.

1987 bildade han Army of Lovers, tillsammans med Jean-Pierre Barda och Camilla Henemark. Bandet fick sitt internationella genombrott med "Ride the bullet" 1990. Han var en av producenterna bakom gruppen Alcazar och bildade 2003 gruppen Bodies Without Organs, som medverkade i Melodifestivalen flera gÄnger innan den splittrades 2009.

Han var medlem i "Idol"-juryn 2011–2015 och "Talang"-juryn frĂ„n 2016. Han har Ă€ven engagerat sig politiskt, bland annat inom dĂ„varande Folkpartiet och pĂ„ senare tid i partiet Medborgerlig samling. Han startade det virtuella nĂ€tverket Liberati 2008 och har ofta kritiserats för sina uttalanden. I januari 2020 krĂ€vde Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist att Bard skulle sparkas frĂ„n sina uppdrag pĂ„ TV4, dĂ„ han medverkat i en högerextrem debatt med bland annat partiet Alternativ för Sverige.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!