Ett 80-tal plagg som har tillhört litteraturprofessorn och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare Sara Danius auktioneras nu ut på Tradera.
I samband med auktionerna ställs flera plagg ut tillsammans med en serie fotografier där kvinnliga akademiker som Agneta Stark och Ebba Witt-Brattström bär några av plaggen.
– När vi i familjen samlades hemma hos Sara efter hennes bortgång upptäckte vi att hon hade en helt otrolig samling kläder och skor. Vi ville ju samla in pengar till hennes minnesfond, men vi ville också förvalta plaggen på ett sätt som verkligen lät Saras minne och gärning leva vidare, säger Isadora Cugler.
"Vågade ta plats"
Systern tycker att plaggen är laddade med allt som den modeintresserade Danius stod för.
– Hon var feminist ut i fingertopparna. Och om jag skulle beskriva henne med ett ord så är det mod. Det kommunicerade hon inte minst med sina Nobelklänningar. Att våga sticka ut på det sättet. Att våga ta plats och våga föra andras talan, fast det inte var helt klart hur utfallet skulle bli. För mig var det själva essensen av mod.
Att jobba med utställningen har varit känslosamt, berättar hon.
– Med tiden lägger sig den värsta sorgen, men nu väcks Sara till liv igen och det är klart att det är känslosamt. Tårarna kommer tillbaka, men det är inte tårar av sorg utan av stolthet. Jag har ju ingen aning om var alla hennes plagg kommer att landa. Det är som att hennes modeaska sprids över hela landet, kanske över hela världen. Det känns väldigt fint.
"Kraft i plaggen"
I samlingen finns flera knytblusar – Sara Danius kända signaturplagg. Den kanske allra mest kända, en blus med kvinnotecken som Danius designade tillsammans med Camilla Thulin, har just nu 17 000 kronor som högsta bud på Tradera.
– Knytblusen symboliserar kvinnokamp och förändring. Det är kommunikation från Sara. Hennes kraftfulla röst i finns i vartenda ett av plaggen, säger Isadora Cugler.
Pengarna från auktionerna går oavkortat till Sara Danius minnesfond, som ska verka för kvinnliga banbrytare inom kulturområdet.
– Saras mode och gärning får leva vidare och vi får in pengar som kan främja andra kvinnliga banbrytare inom kulturområdet. Jag är övertygad om att det hade gjort min storasyster väldigt stolt och glad, säger Isadora Cugler.