– Jag är naturligtvis upprymd av glädje. Vi vet ännu inte hur mycket stöd vi får, men det är verkligen härligt att bli uppmärksammade i denna svåra tid, säger John Brattmyhr, vd för Skansen.
Skansen är en av de statligt finansierade kulturinstitutioner som särskilt uppmärksammas av regeringen med ett sammanlagt bidrag om 125 miljoner kronor. John Brattmyhr konstaterar att stödet är välbehövligt med tanke på att friluftsmuseet i år räknar med ungefär 700 000 gäster – vilket är ungefär 40 procent av normal volym.
– Klarar vi det då kommer vi att göra ett underskott ändå.
För Brattmyhr är det en glädjens dag av ytterligare en anledning. Efter att ha varit stängt sedan i november öppnar Skansen på skärtorsdagen portarna för besökare igen.
Finns frågetecken
Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, välkomnar nyheten om ett evenemangsstöd på tre miljarder kronor. Men än så länge finns flera frågetecken kring hur stödet ska se ut, tycker han.
– Det har till exempel varit diskussioner om att man ska vara godkänd av Folkhälsomyndigheten. Det behöver vara effektivt och enkelt för att vara funktionellt, säger han.
Siktet för många aktörer har tidigare varit inställt på sommaren 2021. Men det alltjämt osäkra smittläget har tvingat flera stora evenemang att ställa in i sommar, och för livebranschen ser det mörkt ut.
– Senaste ansökningsomgången till Kulturrådet var söktrycket 3,1 miljarder och det finns 620 miljoner i kassan. Därför är det väldigt välkommet med att den fylls på nu. Det har varit så under hela pandemin, att alla hoppas och tror att den går över och så blir den lite längre än vad man trodde, säger Joppe Pihlgren.
"Rädsla och osäkerhet"
Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, berättar att branschen länge har jobbat för ett evenemangsstöd av det slag som regeringen nu föreslår.
– Om man ska kunna återstarta kulturen när lättnader kommer, då kommer det att behövas ett garantistöd för att vi som kulturaktörer ska våga genomföra event. Även om en stor del av befolkningen är vaccinerad så kommer det att fortfarande att finnas en rädsla och osäkerhet kvar i samhället.
Nathanson är dock lite avvaktande, eftersom stödet inte bara gäller kultursektorn.
– Det finns fortfarande ett frågetecken: Hur stor del av de här tre miljarderna kommer faktiskt att gå till kulturområdet?
Opera på Skäret är en av de verksamheter som rent konkret kan komma ifråga för evenemangsstödet. Operachefen Sten Niclasson ser det som något helt nödvändigt.
– Det är någonting som verkligen behövs, förra året fick vi ställa in, det vill säga skjuta fram, säger han och fortsätter:
– Det innebär att människor som betalade sina biljetter förväntar sig det i år. Är det då dessutom restriktioner i år så förlorar vi en stor del av våra intäkter. Vi behöver stöd om vi spelar och skulle vi inte kunna spela på grund av restriktioner behöver vi ännu mer stöd.
"Väldigt glada"
Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk scenkonst är också positiv till beskedet om ytterligare krisstöd till kultur- och nöjesområdet – inklusive ett nytt evenemangsstöd.
– Men det viktiga vad gäller det är att det utformas på ett sådant sätt att det inte bara är festivaler och liknande som får det, utan även konserter, teatrar och hela kultursektorn, säger han.
"Offret på altaret"
Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, framhåller att det ännu är oklart hur mycket av pengarna som går till Svenska filminstitutet för vidare fördelning till biobranschen.
– Ska man vara riktigt ärlig skulle vi hellre leva på ärligt förtjänta biljettintäkter än på fortsatta bidrag. Och det vi i branschen fortfarande är frågande inför är varför det är så viktigt att hålla restriktionerna så hårda mot oss. Vi famlar efter en förklaring till varför det är okej att gå 500 på ett gym men bara 8 på bio.
– Vi är tacksamma att vi får den här draghjälpen för den behövs eftersom hålen bara blir större, men med en rimlig förklaring skulle det här offret på altaret vara lättare.