Skaparen av "Falsk identitet" gör nystart

Efter fem sĂ€songer av den franska tv-succĂ©n ”Falsk identitet” hoppar skaparen och regissören Eric Rochant av det dagliga arbetet med serien. Han blir i stĂ€llet exekutiv producent, och litar pĂ„ att andra kommer att förvalta hans skapelse.

Eric Rochant Àr manusförfattare och regissör för "Falsk identitet". Men efter femte sÀsongen lÀmnar han det dagliga arbetet för nya uppgifter. Arkivbild.

Eric Rochant Àr manusförfattare och regissör för "Falsk identitet". Men efter femte sÀsongen lÀmnar han det dagliga arbetet för nya uppgifter. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur och Nöje2020-05-15 06:05

Men vad hÀnder med "Falsk identitet" nÀr han har lÀmnat?

– Det kommer troligen att bli en reboot, en nytolkning, samma koncept men med nya rollfigurer, sĂ€ger Rochant till TT i en Zoom-intervju frĂ„n Paris.

Om nu detta innebĂ€r att huvudpersonerna i den nuvarande serien kommer att dödas i det sista avsnittet Ă€r Ă€nnu en för oss vĂ€l förborgad hemlighet. Det enda vi vet Ă€r att Rochant överlĂ€t regijobbet för avsnitt nio och tio till kollegan Jacques Audiard (”En profet”, ”Rust and Bone”), och dĂ€rmed markerade att han börjat ta ett steg bort frĂ„n denna den franska tv-industrins största exportsuccĂ© nĂ„gonsin.

– NĂ€r jag skapade ”Falsk identitet” ville jag göra en berĂ€ttelse om hemliga agenter och jag ville förmedla den kĂ€nsla jag har fĂ„tt nĂ€r jag har lĂ€st John Le CarrĂ©. Det skulle vara realistiskt samtidigt som det skulle vara underhĂ„llande. Det Ă€r en komplex vĂ€rld vi lever i, du behöver inte uppfinna en annan vĂ€rld.

Litade pÄ honom

NÀr Eric Rochant sÄlde in idén till serien sade han att han ville beskriva hur det var att jobba som underrÀttelseofficer. För honom Àr "Falsk identitet" inte sÄ mycket en serie om spioner, som en serie om sjÀlva jobbet. Inför arbetet tog han kontakt med sÀkerhetstjÀnsten och berÀttade att han var pÄ gÄng med en tv-serie pÄ temat. De han pratade med var positiva, eftersom de hade sett hans film "The patriots" och litade pÄ att han inte var ute efter att göra karikatyrer av huvudpersonerna.

– Men de berĂ€ttade inga hemligheter för mig, det Ă€r ju deras jobb att bevara hemligheter. Det vore för farligt att dela med sig av fakta om till exempel teknik. Jag trĂ€ffade dem, de avslöjade ingenting, men samtidigt kunde jag observera dem. Hur de klĂ€dde sig, hur de rörde sig, de Ă€r mĂ€nniskor precis som vi, men mĂ€nniskor som gör ett speciellt jobb.

Fler kÀnda namn

Allt eftersom serien har blivit alltmer populĂ€r har rollistan utökats med kĂ€nda namn – nytillskott i sĂ€song fem Ă€r Louis Garrel ("Unga kvinnor", "En officer och spion"). Hör skĂ„despelare av sig nu för tiden och vill vara med? Rochant skrattar.

– Ja, det hĂ€nder numera, det gjorde inte det i början. Samtidigt kan vi ju inte skapa en karaktĂ€r bara för att en skĂ„despelare vill vara med. Det mĂ„ste kĂ€nnas naturligt.

Rochant gör sjĂ€lv ett inhopp som skĂ„despelare i den nu aktuella omgĂ„ngen – han Ă€r en agent som i ett kort möte trĂ€ffar en kollega i Kambodja.

– Den rollfiguren kom till med vĂ€ldigt kort varsel, medan vi filmade, och det fanns inte tid att lĂ„ta flyga in nĂ„gon frĂ„n Frankrike. SĂ„ jag hoppade in. Men det var en kort scen.

Nu överlĂ„ter Rochant sin skapelse till andra, och Ă€ven om han vet vad som kommer att hĂ€nda Ă€r han tystlĂ„ten om det, sĂ€ger bara att det kommer att bli en ”reboot”. Vid sidan av att vara exekutiv producent och hĂ„lla ett vakande öga över ”Falsk identitet” kommer att han att arbeta med en ny serie.

– Den kommer att vara större Ă€n ”Falsk identitet”, jag vill utöka min vision. Samma genre? Det berĂ€ttar jag inte.

RÀttad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om var Rochants rollfigur trÀffar en kollega. RÀtt Àr att mötet Àger rum i Kambodja.

Är Malotru död eller inte? I femte sĂ€songen av "Falsk identitet" utreder JJA (Mathieu Amalric) vad som har hĂ€nt. Pressbild.
Är Malotru död eller inte? I femte sĂ€songen av "Falsk identitet" utreder JJA (Mathieu Amalric) vad som har hĂ€nt. Pressbild.
Fakta: Eric Rochant

Namn: Eric Rochant.

Ålder: 59.

Bor: I Paris.

Yrke: Manusförfattare, producent, regissör.

Tidigare filmer och tv-serier: Bland annat "Total western", "Mafiosa", "Secret agents".

Aktuell: Med femte sÀsongen av "Falsk identitet" som just nu visas pÄ SVT.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!