Smaklösa excesser skildras på Fotografiska

Gränslös konsumtionshets och ett begär efter rikedom som tar missbruksliknande former skildras i närbild i utställningen "Generation wealth" på Fotografiska.
–Det handlar om människor som mot sitt bättre vetande är på väg mot en oundviklig krasch, säger Lauren Greenfield, som står bakom utställningen.

Lauren Greenfields utställning "Generation wealth" kommer till Fotografiska i Stockholm.

Lauren Greenfields utställning "Generation wealth" kommer till Fotografiska i Stockholm.

Foto: Lauren Greenfield/INSTITUTE

Kultur och Nöje2020-03-20 06:10

"Generation wealth" är kulmen av ett över två decennier långt arbete för den amerikanska antropologen, fotografen och filmskaparen Lauren Greenfield.

I utställningar som "Fast forward" och filmer som "The queen of Versailles" har hon dokumenterat samtidens växande begär efter materiell rikedom.

Världsomspännande fenomen

Något som på 1990-talet var ett växande fenomen på den amerikanska västkusten har exploderat och frodas i dag oberoende av geografiskt och socioekonomiskt ursprung, säger Greenfield.

– När jag tog "Fast forward" till Europa på 90-talet sade folk "De är så galna där borta i LA". Det var en exotisk och främmande kultur. I dag ser vi konsumismens krafter och det beroendeframkallande begäret de skapar över hela världen.

Greenfield pekar på globalisering och förändrade medievanor de senaste 25 åren som de främsta bakomliggande orsakerna.

– När jag började mitt arbete var 24-timmars kabel-tv i sin linda. Sedan dess har mediekonsumtionen – och exponeringen – exploderat. Vi har också fått bevittna uppkomsten av fenomen som reality-tv, med serier som "Keeping up with the Kardashians" som framför allt värdesätter rikedom, och sociala medier som också göder materialismen, säger hon.

"Fake it 'til you make it"

"Generation wealth" utgörs inte bara av utställningen på fotografiska, utan även av en film och en bok med samma titel. Projektet handlar inte så mycket om dem som utgör den förmögnaste procenten av världens befolkning, utan mer om människorna som med mer eller mindre goda förutsättningar för sitt begär strävar efter att uppnå samma materiella välstånd som den procenten.

– Någonting annat som har hänt de senaste 25 åren är nedmonteringen av social rörlighet och den amerikanska drömmen – att folk utan medel kan göra någonting av sig själva. Det har ersatts av en "fake it 'til you make it"-kultur, eller en "bling-kultur". Att verka som om du är någon har blivit samma sak som att faktiskt vara någon. Vår president är ett bra exempel på hur kraftfullt det fenomenet är, säger Greenfield.

Men om strävan efter rikedom liknas vid ett missbruk, går tillståndet då att bota?

Ja, säger Lauren Greenfield.

– Det går att bota, men många säger att du först måste nå absoluta botten.

Fakta: Lauren Greenfield

Född 1966 i Boston.

Började sin karriär som praktikant på tidskriften National Geographic Magazine.

Författardebuterade med monografin "Fast forward: Growing up in the shadow of Hollywood" 1997, som också blev en fotoutställning med samma namn.

Har gjort filmer som "Thin", "The queen of Versailles", "Generation wealth" och "The kingmaker".

Fotoutställningen "Generation wealth" öppnar på Fotografiska den 20 mars. För dem som inte kan ta sig till museet kommer en inspelad guidad tur av utställningen att läggas upp i Fotografiskas digitala kanaler nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!