Hur överför man sin kärlek till operan till en person som har exakt noll relation till konstformen? Går det ens? Den frågeställningen tar sig tenoren Rickard Söderberg an i vår i SVT-programmet "Hjälp! Jag ska gå på opera".
För att finna svaret behövde han hitta personer som aldrig satt sin fot i ett operahus.
– Ofta när man pratar om opera på tv så blir det lite "stiff upper lip". Jag är helt ointresserad av det – jag vill visa min relation till operan och för mig är den underbar, härlig, enkel och okomplicerad. Det blev min uppgift att visa gästerna hur gött det är med opera, säger Söderberg till TT.
Gästernas planhalva
Han gästas av fem kända svenskar i lika många program: popstjärnan Peg Parnevik, sångerskan Kikki Danielsson, fotbollsexperten Daniel Nannskog, rallykartläsaren Tina Thörner och Scorpions-trummisen Mikkey Dee.
För att få deltagarna att närma sig operan behövde Söderberg först ta sig in på deras planhalva för att hitta gemensamma nämnare. Rallyföraren Tina Thörner använder exempelvis loggböcker i sitt arbete – då blev det givet med ett besök hos operans inspicient som också jobbar med loggböcker. Kikki Danielsson är å sin sida intresserad av rösten och dess funktioner och fick därför följa med Söderberg på röstmassage.
– Gästerna har väldigt olika personligheter och jag fick försöka hitta aktiviteter som fungerar i deras kontext, säger han och tar Daniel Nannskog som exempel på en deltagare som verkligen överraskade:
– Han tog sig an det hela som om det vore en VM-match! Han pluggade på som ett djur och hade stenkoll, jag blev mycket imponerad!
Höga trösklar
Varför upplevs då trösklarna in till operahusen så höga? Enligt Rickard Söderberg beror det till stor del på nedärvda fördomar kring vad opera egentligen är och vilka sociala koder som gäller där. Ett arv från operans begynnelse, då "ett gäng människor i norra Italien med alldeles för mycket pengar och tid bara ville imponera på sina vänner". Och när kungen var den enda självklara gästen på operaföreställningarna blev det ganska... nischat.
– Det gör ju att man har en del att slåss mot i dag. Det har ändrats en del på 400 år, men tanken om att det måste vara lite särskilda krusiduller är fortfarande nedärvd, säger han.
Men de sociala koderna på operan är faktiskt precis desamma som på vilket annat ställe i samhället som helst: Man beter sig, har gärna på sig kläder, man går dit och sedan går man hem. Det är inte konstigare än så, menar Söderberg.
Nyfikenhet
När "Hjälp! Jag ska gå på opera" nu börjar sändas hoppas Rickard Söderberg att programmet ska leda till att någon kanske letar upp ett operaklipp på nätet, tittar på det, och sedan faktiskt gör slag i saken och köper en operabiljett.
– Då är min lycka total! Om programmet väcker nyfikenhet hos folk betyder det att lusten att undersöka vidare också kommer. Och med den lusten kommer i förlängningen kärleken till operan. Om man bara ger den en chans så är den svår att inte älska säger han.