SR om kritiken: Jobbar inte med textning

Tolv av årets sommarpratare uppmanar Sveriges Radio att texta "Sommar i P1" för hörselskadade.
–Vi ska prioritera hörbarhet – inte jobba med textning, säger Elle-Kari Höjeberg, tillgänglighetsansvarig för utbud på SR.

Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1". Arkivbild.

Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1". Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur och Nöje2020-07-10 17:05

I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar de tolv Sveriges Radio att förmedla textade och teckenspråkstolkade versioner av "Sommar i P1". "Det är dags för public service och Sveriges Radio att ta sitt demokratiska ansvar och göra "Sommar i P1" tillgängligt även för hörselskadade", skriver de.

Men enligt Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1", ligger ansvaret för teckenspråkstolkning och transkribering inte på programmet – utan på Sveriges Radio.

– Jag förstår att man kan känna sig exkluderad om man inte får ta del av "Sommar", då det är ett program som många pratar om, men frågan om transkriberingar större än så. Den kräver både tid och pengar, säger hon.

"Prioritera hörbarhet"

Redan i fjol väcktes debatt kring huruvida "Sommar i P1" borde textas eller teckenspråktolkas av Hörselskadades förening, och frågan har även lyfts av Myndigheten för press, radio och tv.

Enligt Elle-Kari Höjeberg, tillgänglighetsansvarig för utbud på Sveriges Radio, ligger fokus i sändningstillståndet på ljud och inte på text.

– Vi har stor förståelse för att så många som möjligt vill ta del av "Sommar i P1", men vi måste väga det mot våra resurser – och utifrån vad som står i vårt sändningstillstånd. Och där står det att vi ska prioritera hörbarhet – inte jobba med textning, säger hon.

SVT, som precis som SR tillhör public service, textar redan en stor del av sitt utbud, men enligt Elle-Kari Höjeberg är förutsättningarna för Sveriges Radio i egenskap av ljudmedium annorlunda.

– Det är enklare när man arbetar med bild och text, men till hösten gör vi ett test att transkribera "Vinter i P1" till vilket vi bjudit in organisationer för hörselskadade för att göra en så kallad pilot, säger hon.

Inte ett alternativ

Ett förslag som nämnts i debatten är att de manus som programledarna på Sveriges Radio använder sig av skulle kunna publiceras på webben – men enligt Elle-Kari Höjeberg är det inte ett alternativ:

– Manus är levande materia som kan förändras in i det sista. Och ska vi ha det här uppdraget måste vi lägga resurser på det, som då tas från något annat.

– Då är det andra program som inte blir gjorda eller reportrar som får jobba med det här i stället för att jobba med nyheter eller grävande verksamhet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!