Initiativet från Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en exceptionell engångsåtgärd i en pressad tid.
– De signaler vi har fått från våra medlemmar är att de har det väldigt svårt just nu. 50 miljoner kronor är mycket pengar. Men vi är ett starkt kollektiv som kan göra det här och det är vi väldigt glada för, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.
"Ger inte bort pengar"
I korthet innebär möjligheten att Stimanslutna som fått minst 10 000 kronor i ersättning från Stim under 2019 kan ansöka om förskottsutbetalning. Förskottets storlek baseras på hur mycket den anslutna fått utbetalt under 2018 och 2019, samt på hur många andra som ansöker, och kan maximalt uppgå till 200 000 kronor.
TT: Förskotten baseras på ett antagande om framtida intäkter, vad händer om man inte lyckas nå upp till tidigare nivåer?
– Vi räknar av förskottet mot intäkter tre år framåt. Sedan blir man i princip återbetalningsskyldig. Vi ger inte bort pengar, det ska fungera som just ett förskott på framtida intäkter.
Fler åtgärder?
Den tilltänkta målgruppen är 4 000 anslutna medlemmar. Av dem beräknas omkring 20 procent att ansöka. Karsten Dyhrberg Nielsen hoppas att den här hjälpen ska räcka långt, men är öppen för att vidta andra åtgärder längre fram.
– Först får vi se hur det här tas emot. Sedan får vi utvärdera. Det är ett helt ekosystem som blivit kortslutet och vi ser med stor nervositet på hur mycket kreativt skapande som kommer att gå förlorat under en lång tid framöver. Men är man en konstnär med behov av pengar på kontot så blir det här välkommet.
Ansökningar från anslutna musikskapare och förlag tas emot fram till den 5 maj.