Stort uppsving för konst i det gröna

I sommar har det larmats om turistkaos vid utomhuskonstverket "Nimis" i Kullaberg. Fler än någonsin har velat se Lars Vilks omstridda konstverk. Men också på andra håll märks ett ökat intresse för konst i friska luften.

Skulptur i Pilane på Tjörn har i sommar ökat sin besöksomsättning med 30 procent. Här ser vi skulpturen "Anna" av den spanska konstnären Jaume Plensa. Pressbild.

Skulptur i Pilane på Tjörn har i sommar ökat sin besöksomsättning med 30 procent. Här ser vi skulpturen "Anna" av den spanska konstnären Jaume Plensa. Pressbild.

Foto: Pilane Heritage Museum

Kultur och Nöje2020-07-21 09:36

Skulpturparken Wanås Konst i skånska Östra Göinge har sett en klar ökning av antalet besökare jämfört med tidigare somrar – inte minst sedan semestrarna drog i gång på allvar.

– Vi har inga siffror ännu, men vi har en markant ökning. Jag tror dels att det beror på ett ändrat utbud. Det man brukar göra eller besöka på sin semester är i år inställt eller stängt, säger Elisabeth Millqvist, verksamhetschef Wanås Konst.

Hon tror också att många känner sig mer bekväma med att göra saker utomhus i coronatider – och att det finns ett sug efter kultur.

– I våras var det många som sökte sig till naturen, som i vanliga fall inte är några friluftsmänniskor. Nu har de blivit mätta på bara skog och mark, nu vill de uppleva kultur i naturen,

Wanås Konst har haft möjlighet att anpassa sig till uppsvinget, man har skaffat parkeringsvakter och städar oftare. Dessutom kan besökarna köpa biljett utomhus.

"Får se hur det blir i augusti"

Rånäs skulpturpark, som ligger mellan Uppsala och Norrtälje, har något av en rekordsommar. De har inga siffror, men uppskattar att det rör sig om en dubblering av antalet besökare jämfört med tidigare år.

– Jag tror att corona har ett finger med i spelet, man kanske inte har kunnat besöka vanliga museer och utställningar under året och nu finns ett uppdämt behov, säger Lisa Ling, utställningskoordinator.

Skulptur i Pilane på Tjörn i Västra Götaland har också märkt av en markant ökning. Besöksomsättningen i sommar har hittills ökat med 30 procent jämfört med förra året.

Men risken finns att besökssiffrorna störtdyker i augusti, när svenskarna börjar återgå till sina arbeten.

– Vi får se hur det blir i augusti, det är då som de utländska turisterna i vanliga fall brukar komma, säger Peter Lennby, som är skulpturparkens konstnärlige ledare.

"Det har varit fullbokat"

Alma Löv Museum i värmländska Östra Ämtervik har ett särskilt bokningssystem som gör att inte fler än 40 personer i timmen kan besöka museet – men i sommar har det varit fullbokat.

– Vi kan ta emot fler än så, men nu blir det 200 besökare per dag och vi har känt att det är ett lagom antal, säger Stella Broos, museets verksamhetsledare, och fortsätter:

– Folk är så tacksamma över att vi har öppet, många går hit med sina vänner bara för att umgås. Jag tror att det är ett uppsving för alla former av utomhusupplevelser, som slottsparker och trädgårdar.

I augusti ordnar museet även en serie konserter med max 50 personer i publiken. Biljetterna tog slut i samma stund som de släpptes.

– Det är många som ringt och sagt att de inte fick någon biljett. Man gör ju fler besvikna än glada i sådana här tider.

"Aldrig sett så mycket folk"

Kivik Art Centre på Österlen i Skåne rapporterar också om fler besökare än vanligt, särskilt sedan semestrarna kom i gång.

– Vi har fler besökare än förra året, ungefär 200 personer per dag sedan i början av juli, säger Susan Bolgar, projektkoordinator vid Kivik Art Centre.

Orsaken tror hon är det stora antalet turister som i år rör sig på Österlen, något som det har rapporterats flitigt om på flera håll.

– Jag har aldrig sett så mycket folk på Österlen som nu i sommar.

Alma Löv Museum of Unexp. Art i Värmland har varit fullbokade i sommar. Arkivbild.
Alma Löv Museum of Unexp. Art i Värmland har varit fullbokade i sommar. Arkivbild.
Fakta: Mer utomhuskonst i urval

Umedalens skulpturpark, Umeå.

Borås internationella skulpturbiennal, Borås konstmuseum, 26 maj–23 september.

Konst på hög, Kumla.

"Jaume Plensa at Djurgården", Stockholm, 9 juni–23 september.

Ullvhälls hällar, Strängnäs

"Alice Aycock på Kungliga Djurgården", Stockholm (7 juni - 27 september)

Udden skulptur, Hunnebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!