Strömmade filmer kan bli Oscarsnominerade

I spåren av coronapandemin ändrar Oscarsakademin reglerna för sina nomineringar. En tillfällig regel för 2021 innebär att filmer som släpps på en strömningstjänst också kan vinna en Oscar.

Alfonso Cuaróns "Roma" nominerades till bästa film 2019. Pressbild.

Alfonso Cuaróns "Roma" nominerades till bästa film 2019. Pressbild.

Foto: Netflix

Kultur och Nöje2020-04-28 23:45

För att kunna nomineras för en Oscar krävs det normalt att en film måste ha visats på en biograf i Los Angeles-området under minst sju dagar i följd för att kunna nomineras till filmvärldens mest prestigefyllda utmärkelse.

De stängda biograferna över hela USA har fått Oscarsakademin att tillfälligt ändra de reglerna. Filmer som släpps direkt på en strömningstjänst under tiden pandemin håller vita duken släckt kan nomineras – men bara om de sedan tidigare har haft ett planerat premiärdatum på bio.

"Akademien vill stötta medlemmar och kollegor i dessa osäkra tider. Det är viktigt att deras arbete syns och hyllas, särskilt nu", säger Oscarsakademins ordförande David Rubin och vd Dawn Hudson i ett gemensamt uttalande.

2018 fick Netflix rucka på sina principer för att regissören Alfonso Cuaróns "Roma" skulle kunna få en nominering för bästa film. Strömningstjänsten lät filmen få premiär på bio tre veckor innan den släpptes digitalt och lyckades därmed blidka Oscarsjuryn.

Det blir även andra förändringar inför nästa års Oscarsgala. Bland annat slås de två kategorierna bästa ljudmix och bästa ljudredigering ihop till en. När det gäller bästa internationella film kommer alla medlemmar i Oscarsjuryn bjudas in att delta i den första röstningsomgången.

Nästa års Oscarsgala hålls i Los Angeles den 28 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!