Helena Bergström har jobbat med Sven Wollter vid flera tillfällen, bland annat i "Änglagård"-filmerna. Hon säger att Sven Wollter tog ansvar för unga skådespelare. Och att yrket var otroligt viktigt för honom.
– Men samtidigt vet jag också hur mycket hans familj, barn och barnbarn betydde för honom. Jag tänker verkligen på dem, det är ju deras enorma förlust, säger hon.
Hon beskriver Sven Wollter som en generös person och en dedikerad skådespelare.
– Han hade en enorm karisma var han än var och han tog rummet. I min första film spelade han min pappa, Det har varit en otrolig trygghet att ha honom i mitt liv som vän och som filmpappa, säger Helena Bergström.
"Väldigt vital"
Regissören, författaren och konstnären Marianne Lindberg De Geer säger att hon är chockad efter beskedet att kollegan och vännen Sven Wollter har gått bort.
– Sven var ju väldigt vital – han var just ute på turné med Nynningen. Säg den 86-åring som orkar något sådant. Det är typiskt Sven. Han hade mycket kvar att ge. Jag har känt honom sedan 60-talet, och han har betytt oerhört mycket, både för mig och för Sverige på nåt sätt.
Lindberg De Geer säger att Sven Wollter var den första skådespelaren som "vågade vara som alla andra".
– Han flöt aldrig ovanpå. Jag tror att folk respekterade honom, även om han var med i KPML(r) som ansetts vara ett extremt vänsterparti. Man struntade i det just när det gällde Sven. Inget bet på honom, för han var en sådan idealmedmänniska – det var inte bara en attityd, han brydde sig verkligen om människor, säger hon .
Politiska övertygelser
Skådespelaren Krister Henriksson beskriver den bortgångne kollegan som otroligt betydelsefull.
– Han har funnits med hela tiden i min karriär och varit en ledstjärna. Han har dominerat svensk teater så länge. Dominerat hela min generation. Dominerat mig!
Han säger att en del av det som gjort Wollter så viktig är just de vänsterpolitiska övertygelser som Henriksson också beskriver som "nästan irriterande".
– Men samtidigt är det beundransvärda med honom att de idéerna har varit så starka hos honom, och det är ganska ovanligt när det gäller skådespelare, för det är ett yrke som det är lätt att bli opportunistisk i.
– Han har varit väldigt tydlig. Och tvingat en att bli väldigt tydlig i sitt eget liv – för eller emot. Ingen gråzon. Man har varit tvungen att vässa sig i hans närhet.
Spelade i "Änglagård"
Filmregissören Colin Nutley sörjer Sven Wollter, som spelade Axel Flogfält i Änglagård-filmerna.
– Sven hade en speciell typ av närvaro framför kameran, en fantastisk arrogans. Han behövde aldrig be om ursäkt till någon för någonting. När jag säger arrogans menar jag det på ett bra sätt. Han var stolt och visste att han kunde göra jobbet. Han gick in i rollen och blev den personen i alla sammanhang, om det så var på film eller på scen.
Regissören träffade Sven sporadiskt men intensivt i samband med gemensamma filmprojekt.
– Om du träffade Sven och han kramade om dig så kvävdes du. Han var en stor kille och full av kärlek. Han kommer bli ihågkommen som en svensk ikon.
Skådespelaren Leif Andrée säger till TT att beskedet om Sven Wollters bortgång är väldigt sorgligt, och minns åren då de två delade loge på Stockholms stadsteater.
– Du kan fatta själv att vi satt och diskuterade politik hela tiden. Det var en härlig människa, och alltid lika givande att prata med. Vi gjorde ju också julkalendern "Kaspar i Nudådalen". Jag var med i ett gräl mellan Per Oscarsson och Sven Wollter som jag minns än i dag! De satt och grälade på varandra, de där två gubbarna, som de var redan då.
Ben i två traditioner
Lars Ring, teaterkritiker på Svenska Dagbladet, beskriver Sven Wollter som en slags urkraft på scenen, med ben i två separata traditioner.
– Det intressanta med Sven Wollter är att han står på en tradition som kommer från tidigt 1900-tal med de riktigt stora kraftfulla skådespelarna som Anders de Wahl. Skådespelare med enorm utstrålning, som imponerar med röst och närvaro, säger Lars Ring och fortsätter:
– Ändå levde han i en tid på 60-talet när den politiska teatern förändrade allting, och han riktade sig då till publiken med en politisk vision på det sättet man han hade då. Det här kombinerar han – han har en sorts magisk utstrålning, är något slags urkraft på scenen, men han vill också nå alla. Han använder teaterscenen som sin tribunal.
Wollters vänsterpolitiska engagemang ledde honom i valet av roller, enligt Lars Ring. Men det förhindrade honom inte från att spela olika typer av roller.
Lars Ring beskriver Sven Wollter som en stark personlighet, och säger att det inte enbart var av godo i arbetet som skådespelare.
– Man kan säga att hans iver att få bra resultat kunde gå ut över regissörers vilja, tror jag. Han kunde vara väldigt stark på en scen och driva igenom sina åsikter väldigt mycket, och ibland kunde de också drabba andra på ett dåligt sätt. Kanske är det så att starka scenpersonligheter har ett sådant driv att man också får bepansra sig mot deras åsikter ibland. Han var en stark person på gott och ont, säger Lars Ring.