Svensk rap leder global musiktrend

Svenska artister utan skivbolagsuppbackning fortsätter att göra stora avtryck i musikvärlden. Nu har rapparen Dree Lows dominans på de svenska topplistorna nått den amerikanska tidskriften Rolling Stone, som frågar: Kan den svenska trenden slå globalt under coronakrisen?

Kultur och Nöje2020-04-26 23:47

Rolling Stone uppmärksammar i en artikel hur artister som klarar sig utan stöd av något stort skivbolag får allt större makt i Sverige. Som exempel nämns rapparen Dree Lows placeringar på Spotifys dagliga topp 50-lista för Sverige. Den 11 mars innehade nämligen rapparen hela 19 av platserna på listan – en marknadsandel på 38 procent. En siffra som skulle få "hela skivbolag att jubla", skriver tidningen.

Dree Low är inte ensam om att toppa listorna utan hjälp av skivbolagsjättarna. Bland de mest populära svenska artisterna på Sverigetopplistan förra året klarade sig närmare hälften utan ett traditionellt skivkontrakt, noterar Rolling Stone.

Och kanske kan den svenska trenden få globalt genomslag under coronakrisen. Efter att hälften av världens befolkning satts i karantän har artister som Sam Smith, Lady Gaga och Alicia Keys skjutit upp planerade albumsläpp. Samtidigt har släppen på indieplattformar skjutit i höjden.

– Vi tror att covid-19 kanske kommer att påskynda den övergång som redan äger rum. Det har bevisats gång på gång att Sverige är mycket tidigt med nya trender och har förmågan att förutsäga vart saker är på väg, säger Diego Farias, vd för det Stockholmsbaserade digitala skivbolaget Amuse, till tidningen.

Inför helgen toppade den kanadensiska artisten The Weeknd den svenska albumlistan. Dree Low intog en andraplats med "Flawless 2". På tredje plats: den svenska rapartisten Antwan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!