Svenska dokumentärfilmare till Oscarsakademin

För första gången tar två svenskar, Göran Hugo Olsson och Kasper Collin, plats i den amerikanska filmakademins dokumentärfilmssektion. Och Göran Hugo Olsson har en ambivalent syn på uppdraget.
–Jag känner mig kluven eftersom jag hatar alla former av tävling och priser i filmvärlden och tycker att det strider mot det jag gör, säger han till TT.

Svenske dokumentärfilmsregissören Kasper Collin bjuds in i Oscarsakademin. "Det är en stor ära och glädje", säger han. Arkivbild.

Svenske dokumentärfilmsregissören Kasper Collin bjuds in i Oscarsakademin. "Det är en stor ära och glädje", säger han. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Kultur och Nöje2020-07-01 07:50

Bland de flera hundra nya invalda i den amerikanska filmakademin finns en kvartett svenska långfilmsregissörer, däribland regissörerna Kasper Collin och Göran Hugo OIsson som väljs in i dokumentärfilmssektionen.

Göran Hugo Olsson, som bland annat ligger bakom dokumentärerna "Am I black enough for you" från 2009 och den uppmärksammade "The Black Power Mixtape 1967–1975" från 2011, som skildrar den afroamerikanska medborgarrättsrörelsens kamp för rättvisa, säger till TT att han känner sig ambivalent till invalet i den amerikanska filmakademin.

Han säger att han tidigare tackat nej till olika typer av juryuppdrag – och vänder sig mot den rådande framgångskulturen i filmbranschen.

– Man ska inte mäta värdet av filmer och jag förstår inte heller den här tävlingsinstinkten och framgångskulturen som florerar i kulturvärlden. Det spelar ingen roll vad du gör – så länge du är framgångsrik så gillar folk det.

Flera nya projekt

Kasper Collin är som regissör och producent väl etablerad i USA. Främst är han uppmärksammad för den internationella kritikersuccén "I called him Morgan" från 2016 – en dokumentär om jazztrumpetaren Lee Morgan, som sköts till döds av sin fru Helen under en klubbspelning i New York 1972.

– Det är en stor ära och glädje. Urvalet är baserat på kvaliteten på mina filmer och jag är glad att de uppskattar mitt filmskapande, säger Kasper Collin till TT.

I dagsläget arbetar Kasper Collin med flera nya projekt.

– Det är två större internationella dokumentärfilmer som jag dels producerar och dels regisserar. Sedan är jag inblandad i två spelfilmer för första gången, säger han.

"Ska bli jättekul"

Oscarssäsongen drar i gång, men Kasper Collin ser redan fram emot att få vara med och rösta fram vilka dokumentärfilmer som nomineras till filmvärldens mest prestigefyllda statyett.

– Det är en hedersutnämning som bland annat innebär att du varje höst när Oscarsracet drar i gång ska försöka se alla filmer som är nomineringsbara. Det kan vara mellan 130 och 180 filmer som du bör se. Det blir spännande att få koll på de filmer som görs, säger han.

Göran Hugo Olsson, som precis som Kasper Collin har stor erfarenhet av att arbeta i USA, säger att dokumentärfilmsbranschen i landet också gått igenom en stor förändring under det senaste året – och att branschen alltid legat i framkant vad gäller representation.

– Behovet av historier från icke-priviligerade delar av samhället är enormt mycket större, vilket är fantastiskt. Och dokumentärfilmsbranschen har alltid varit en föregångsbransch när det gäller representation och historier, så jag hoppas att vågen av pluralism som nu finns i branschen i USA kommer att spilla över till "hittepå-film" också.

Fakta: Kasper Collin

Född 1972 i Floda.

Dokumentärfilmsregissör bosatt i Göteborg. 2005 kom hans första film "My name is Albert Ayler", som handlar om den amerikanska saxofonisten Albert Ayler.

2016 hade hans andra film, "I called him Morgan", premiär. Filmen, som handlar om den amerikanske jazztrumpetaren Lee Morgan, blev en internationell succé och finns att se på SVT Play.

Är en av årets inbjudna i Oscarsakademin.

Källa: Imdb


Fakta: Göran Hugo Olsson

Född 1965 i Lund.

Dokumentärfilmare och producent. Hans första film "Fuck you, fuck you very much" kom 1998 och handlar om artisten Leila K.

Några av hans mest uppmärksammade dokumentärer är "Am I black enough for you" från 2009 och "The Black Power Mixtape 1967–1975" från 2011, som skildrar den afroamerikanska medborgarrättsrörelsens kamp för rättvisa, och "Om våld" från 2014.

Göran Hugo Olsson har även regisserat "Den sommaren" från 2018, med tidigare aldrig visat filmmaterial av det excentriska paret mor och dotter Bouvier Beale, som tidigare skildrats i Albert och David Maysels ”Grey Gardens” från 1975.

Är en av årets inbjudna i Oscarsakademin.

Källa: Imdb

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!