Som exempel på övergrepp som svenska kyrkan, som en del av staten, bär ansvar för nämner Antje Jackelén att man motverkat samisk andlighet, att man propagerat för nomadskolor som har särat på barn och föräldrar samt att man varit delaktig i att rasbiologer kunnat göra studier på samer.
– Övergrepp har en benägenhet att leva länge och skam som påförts ges också vidare i generationer. Svenska kyrkan har varit en del i att kategorisera samer och därmed också orsaka splittring bland det samiska folket. Det leder fortfarande till konflikter och lidande i dag, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett uttalande från Svenska kyrkan.
Kyrkans granskning och kartläggning av sitt historiska agerande mot samerna har pågått sedan 2011 och redovisats i en vitbok och i en bok om äldre samers erfarenheter av nomadskolorna som gavs ut 2016. Där framkommer en rad nya uppgifter om hur kyrkan har varit en del av förtrycket mot samerna.
Flera åtaganden
För att ursäkten ska vara trovärdig behöver den också komma med åtaganden, säger ärkebiskopen och hänvisar till en handlingsplan för den kommande tioårsperioden som är under utformning hos kyrkostyrelsen i nära dialog med Samiska rådet i Svenska kyrkan och stiften.
– Bland annat ska samisk andlighet, teologi och traditioner lyftas fram. De samiska språken ska stärkas och revitaliseras och liksom kunskapen och respekten för urfolksrättigheterna. Samernas inflytande och delaktighet ska stärkas liksom barn och ungdomars identitet, säger Jackelén.
Den officiella ursäkten kommer att framföras vid kyrkomötets högtidsgudstjänst den 24 november i Uppsala domkyrka samt vid konferensen Ságastallamat 2 i Luleå den 21–23 oktober nästa år.
Ursäkten viktig
Hur ursäkten kommer att tas emot av det samiska folket vet inte Antje Jackelén.
– När du ber om ursäkt kan du inte göra anspråk på hur den som tar emot ursäkten ska reagera, säger hon.
Ingrid Inga, ledamot i Sametinget samt ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan, säger i en kommentar att en ursäkt är viktig för att kunna gå vidare och bygga en relation för framtiden. Enligt henne är den största utmaningen att få ett bra innehåll i ursäkten och en långsiktig plan av hur innehållet ska förverkligas.
– Det är viktigt att man erkänner de övergrepp och kränkningar som gjorts. Att Svenska kyrkan och staten varit aktiv i att gräva upp samiska kvarlevor, i skallmätningar, en sämre utbildning och att språk och kultur håller på att utplånas på många håll genom den politik och den samhällssyn som man hade på samerna, säger hon.