Den 24 januari 2006 våldtogs, torterades och ströps hon av tre släktingar, på uppdrag av sin far och sin farbror. Kroppen dumpades i en resväska och begravdes i en trädgård.
Nu kommer ”Hedersmordet” på SVT, en miniserie i två delar, om hur likgiltiga poliser struntade i varningarna om att Banaz var dödshotad – och om den kvinnliga poliskommissarie som tog tag i fallet och satte dit dem som låg bakom mordet.
Kommissarien heter Caroline Goode, och spelas av Keeley Hawes, känd från bland annat "Line of duty".
– Det känns pinsamt att erkänna det, men när jag läste manuset var det första gången jag hörde talas om Banaz. Men när jag läst det kände jag omedelbart att detta var någonting jag ville vara en del av. Men det var tufft, det var otäckt, det är en skakande berättelse, säger hon i en Zoom-intervju till TT:
– Å andra sidan, om man ger sig in i att berätta om ett sådant här brott, så måste man stålsätta sig för att göra även det som är otäckt.
Misshandlades och våldtogs
Familjen Mahmod var en mycket strikt kurdisk familj som sökte asyl i England 1995. Familjen hade en son och fem döttrar. Döttrarna skulle gifta sig med män som föräldrarna bestämt. Banaz Mahmod tvingades gifta sig med en tio år äldre man, som, enligt Banaz, hade värderingar som var 50 år gamla. Han misshandlade och våldtog henne.
Hon gick till polisen, som inte brydde sig om det hon sade, hon klagade hos sina föräldrar, men de sade att hon fick finna sig i det, annars skulle det bringa skam över dem. Till sist lämnade hon maken och inledde en relation med en ung man.
Ett familjemöte bestämde då att både Banaz och den nya pojkvännen skulle mördas. Banaz Mahmod hörde talas om mordplanerna och gick flera gånger till polisen där hon avfärdades som hysterisk.
"Frodas i tystnadskultur"
Den 24 januari 2006 försvann hon spårlöst. Det var först när Caroline Goode fick i uppdrag att försöka lösa fallet som man hittade kroppen och kunde samla bevis mot mördarna. Goode, som numera är pensionerad, har om tv-serien sagt i en intervju:
– Det är ett brott som frodas i en tystnadskultur, så ju mer vi kan sprida den här berättelsen, desto mer hjälper vi till med att förstöra den tystnadskulturen. Och det gör det lättare för andra att berätta om det, och det gör det lättare för andra att förstå vad det är man berättar för dem och då kan de som förstår hjälpa till.
2012 gjordes det en dokumentärfilm om fallet, och Hawes säger att det var till stor hjälp att se den.
– Det hör inte till vanligheterna att kunna se en dokumentär om de människor man just spelar.