Tv-recension: KÀrlek i strÄlande sol

EfterlÀngtat och oklanderligt vÀlgjort blir det nÀr "VÄr tid Àr nu" ÄtervÀnder till 1951 och avslöjar hur Calle och Nina hittar tillbaka till varandra.

Vad hÀnde med Nina och Calle mellan sÀsong ett och tvÄ? Det visar sig i "VÄr tid Àr nu 1951". Pressbild.

Vad hÀnde med Nina och Calle mellan sÀsong ett och tvÄ? Det visar sig i "VÄr tid Àr nu 1951". Pressbild.

Foto: SVT

Kultur och Nöje2020-12-22 11:50

Vad hÀnde egentligen med Nina och Calle mellan sÀsong ett och tvÄ av "VÄr tid Àr nu"? SÀsong ett slutade med att Nina försökt begÄ sjÀlvmord och var gift med Erik. SÀsong tvÄ började med att Nina och Calle Äter var ett par och drev restaurangen tillsammans. Ett abrupt hopp pÄ flera Är.

SĂ„ varför inte berĂ€tta om hur seriens unga kĂ€rlekspar Ă„ter blev Ă€lskande, resonerade upphovsmakarna, och skrev fyra nya avsnitt som utspelas under midsommarhelgen och en tid dĂ€refter sommaren 1951. Att detta blir julens mest betittade och omtyckta program hyser jag inget som helst tvivel om. Är det nĂ„got vi behöver i denna minst sagt dystra och deprimerande tid Ă€r det en kĂ€rlekshistoria som utspelas i strĂ„lande sommarsol i en betagande vacker miljö, och dĂ€r det visserligen finns kĂ€nslosamma konflikter, men dĂ€r dessa konflikter ligger ljusĂ„r frĂ„n de tider vi befinner oss i.

Familjen Löwander bestÀmmer sig för att Äter öppna sin sommarrestaurang pÄ en ö i skÀrgÄrden. All personal, inklusive Calle och kökschefen Backe, följer med eftersom restaurangen inne i staden stÀngs för sÀsongen. Samtidigt ska Nina vila upp sig efter sjÀlvmordsförsöket, och hon och mamma Helga bosÀtter sig i sommarhuset som ligger pÄ samma ö. Det dröjer inte lÀnge förrÀn Calle och Nina upptÀcker varandra, och trots att de försöker lÀgga band pÄ kÀnslorna (de Àr trots allt gifta pÄ var sitt hÄll) kommer det en midsommarfest dÀr saker stÀlls pÄ sin spets med konsekvenser för mÄnga mÀnniskor.

Oklanderligt vĂ€lgjord (det gĂ„r inte att misslyckas med svensk midsommar), och med skĂ„despelare som sedan mĂ„nga Ă„r funnit sig vĂ€l pĂ„ plats i sina roller Ă€r detta fyra serieavsnitt som det Ă€r omöjligt att inte tycka om (i alla fall om man följt ”VĂ„r tid Ă€r nu” under Ă„ren). KaraktĂ€rer som avlidit under sĂ€songerna tre och fyra gör vĂ€lkommen comeback och relationen mellan Calle och Nina intensifieras – man förstĂ„r att de inte kan leva utan varandra. Det finns en sidohistoria om Maggan och hennes förĂ€lskelse i en ny servitris som berĂ€ttelsen kunde varit utan, den kĂ€nns pĂ„klistrad, och det blir lite vĂ€l mycket buskis nĂ€r Backe ska introduceras i ett fjantigt ordenssĂ€llskap ute pĂ„ ön.

Men det Ă€r minimala invĂ€ndningar. ”VĂ„r tid Ă€r nu 1951” (ska man kalla den sĂ€song 1,5?) Ă€r oerhört sevĂ€rd tv-underhĂ„llning och en form av nostalgi som inte minst nu kĂ€nns dubbelt vĂ€lkommen.

Calle och Nina i serien "VÄr tid Àr nu 1951". Pressbild.
Calle och Nina i serien "VÄr tid Àr nu 1951". Pressbild.
Fakta: VÄr tid Àr nu 1951

Genre: Drama

PremiÀr: 25 december 2020 pÄ SVT

I rollerna: Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter med flera

Regi: MĂ„ns Herngren

Antal avsnitt: 4

Betyg: + + + +

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!