Tv-recension: Monoton uppvisning av våld

Chris Hemsworth och Golshifteh Farahani slösas bort i något som bäst kan beskrivas som dum-action. Netflixfilmen "Extraction" blir till sist mest en monoton uppvisning av slagsmål och skjutningar.

Chris Hemsworth har huvudrollen i Netflixfilmen "Extraction" och Rudhraksh Jaiswai spelar pojken han försöker rädda. Pressbild.

Chris Hemsworth har huvudrollen i Netflixfilmen "Extraction" och Rudhraksh Jaiswai spelar pojken han försöker rädda. Pressbild.

Foto: Jasin Boland

Kultur och Nöje2020-04-22 09:56

Inspirationskällan till filmen är serieromanen "Ciudad", skriven av bröderna Russo (just det, duon som regisserat flera Marvelfilmer). I originalet utspelas handlingen i Latinamerika, i filmversionen är den förflyttad till Bangladesh.

Annars är det mesta sig likt – en ärrad och livstrött legosoldat får av en knarkbaron i uppdrag att rädda dennes son som blivit kidnappad av en rivaliserande knarkhandlare. Där har du i princip hela handlingen i en mening. Legosoldaten Tyler lyckas befria den unge Ovi och tillsammans försöker de fly ut ur Dhaka förföljda av hundratals bad guys och korrumperade poliser, samtidigt som Tyler, vars egen son är död, hittar en sorts surrogat i Ovi.

Eftersom Tyler är en hejare på allt från närstrid till att skjuta prick med pistol och automatgevär faller hans motståndare på löpande band – det kan knappast finnas en polis vid liv i Dhaka när slakten är över. Regissören Sam Hargrave är en ärrad stuntman och stuntkoordinator – detta är hans långfilmsregidebut och det märks att han med glädje har kastat sig över möjligheten att med en tämligen stor budget utnyttja allt han lärt sig under åren. Det är så mycket action, så många slagsmå och nerskjutningar att det till sist blir monotont.

Hargrave är uppenbart inspirerad av John Woos filmer, speciellt ”The killer” och ”Hardboiled”, när det gäller att iscensätta skottlossningsscener – men han saknar dennes förmåga att mitt i våldsamheterna också skapa en poetisk stämning. Det skjuts och skjuts och blodet sprutar – vilket får till följd att tittaren blir alltmer ointresserad.

Chris Hemsworth har visat sig vara en skådespelare med många dimensioner. Rollen som Tyler ger honom inga möjligheter att vara någonting annat bister och några gånger lite eftertänksam. Och Golshifteh Farahani, så bra senast i ”Terapi i Tunisien”, slösas bort i en liten roll som Tylers medhjälpare.

Visst finns det plats även för dum-action, men den är snabbt glömd. Sen kan man i och för sig också ta en debatt om hur filmen framställer människorna i Dhaka, men den tar vi en annan gång.

Chris Hemsworth har visat sig vara en skådespelare med många dimensioner. Rollen som Tyler i "Extraction" ger honom dessvärre ingen möjlighet att vara annat än bister och eftertänksam. Pressbild.
Chris Hemsworth har visat sig vara en skådespelare med många dimensioner. Rollen som Tyler i "Extraction" ger honom dessvärre ingen möjlighet att vara annat än bister och eftertänksam. Pressbild.
Fakta: Extraction

(TT)

Genre: Action.

Premiär: 24 april på Netflix

I rollerna: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswai och Golshifteh Farahani med flera

Regi Sam Hargrave.

Längd: 1 timme 56 minuter

Rekommenderad åldersgräns: 15 år.

Betyg: + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!