Tv-recension: Netflixserien är "dåligt skräp"

"White lines" är gjord av "Casa del papels" skapare. Den nya Netflixserien frossar i våld, sex och droger – men engagerar inte och är till råga på allt slarvigt gjord.

Danny Mayes i Netflixthrillern "White lines". Pressbild.

Danny Mayes i Netflixthrillern "White lines". Pressbild.

Foto: Des Willie

Kultur och Nöje2020-05-13 10:42

Har du känt att det som saknas på tv i dag är en scen där två personer har sex ovanpå den jordhög där de just har begravt två ruttnande lik? Då är ”White lines” serien för dig. Annars håller man sig med fördel borta.

Den spansk-brittiska serien är skapad av Alex Pina, mannen bakom den helspanska serien ”Casa del papel”. Den serien är inte oäven, så frågan är vad som har gått snett här? Kanske är det samarbetet med ett engelskt produktionsbolag – ju fler kockar och så vidare.

Handlingen utspelas på Ibiza, där ett mumifierat lik hittas i öknen. Det visar sig vara Axel, en ung engelsman som försvann för tjugo år sedan. Axels syster Zoe lämnar nu man och dotter hemma i Manchester och beger sig till Ibiza för att få veta vem som mördade brodern och varför. Hon söker upp de tre vänner, som Axel reste till Ibiza med och som med varierande framgång har etablerat sig på ön. Hon dras också in i den plötsligt uppblossande striden mellan två rivaliserande familjer på ön, och inleder efter vissa tveksamheter ett förhållande med tuffingen Boxer.

Varvat med skildringen av Zoes upplevelser på Ibiza får vi i tillbakablickar se hur Axel och hans tre vänner kommer till ön, och hur inte minst Axel blir navet i ett liv fyllt av droger och hedonism. Det sistnämnda ger filmmakarna stora möjligheter att låta kameran frossa i nakna kroppar och sexscener.

Det finns bra skräp och det finns dåligt skräp. HBO-serien ”Banshee”, som gick för några år sedan, var ett bra exempel på det förstnämnda. Den hade överdrivet våld och mängder med naken- och sexscener, men var gjord på ett sätt som gjorde att man ville se mer. ”White lines” är dåligt skräp. Den är inte spännande, den är inte engagerande, den är inte underhållande, den är slarvigt gjord och blir till slut helt likgiltig. Det sistnämnda gäller också alla rollfigurer – det finns inte en enda person som vi i publiken kan engagera oss i. Det är totalt ointressant vad som händer med dem. Att några av skådespelarna dessutom tycks ha trott att överspel är bästa sättet att tackla ett dåligt manus gör inte saken bättre.

Slutet tyder på att det åtminstone funderas över en säsong nummer två. Bevare mig väl. Vad ska man hitta på för att toppa scenen med sex ovanpå en nygrävd grav? Hundar som slickar i sig kokain? Finns med redan här. Bekännelser om incest? Sorry, finns också med. Nåja, något hittar de säkert på.

Laura Haddock och Barry Ward i Netflixserien "White lines". Pressbild.
Laura Haddock och Barry Ward i Netflixserien "White lines". Pressbild.
Fakta: White lines

(TT)

Genre: Thriller.

Premiär: Strömmas på Netflix med start 15/5, tio avsnitt.

Regi Nick Hamm, Luis Prieto, Ashley Way.

I rollerna: Laura Haddock, Marta Milans, Kassius Nelson med flera.

Betyg: +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!