Tv-recension: SpÀnnande om hippie-mördare

"The serpent" Àr ett bra exempel pÄ att det gÄr att göra en sevÀrd seriemördarthriller utan att frossa i vÄld och lemlÀstade kroppar. Det blir spÀnnande ÀndÄ.

Jenna Coleman och Tahar Rahim spelar ett seriemördarpar i den nya Netflix-thrillern "The serpent". Pressbild.

Jenna Coleman och Tahar Rahim spelar ett seriemördarpar i den nya Netflix-thrillern "The serpent". Pressbild.

Foto: Roland Neveu/Netflix

Kultur och Nöje2021-03-31 10:05

Under mitten av 1970-talet livnÀrde sig Charles Sobhraj, hans Àlskarinna Marie-Andrée Leclerc och deras kumpan Ajay Chowdhury pÄ att i flera ostasiatiska lÀnder mörda och rÄna frÀmst unga hippies.

De stal ocksĂ„ deras pass och med hjĂ€lp av dessa kunde de under falska namn resa runt och hitta nya jaktmarker. Det var först nĂ€r den unge hollĂ€ndske diplomaten Herman Knippenberg började intressera sig för vad som hade hĂ€nt tvĂ„ försvunna unga hollĂ€ndska hippies som en mĂ„nga Ă„r lĂ„ng undersökning och jakt började. Knippenberg arbetade lĂ€nge i hĂ„rd motvind – varken polis eller diplomatkolleger ville ta honom pĂ„ allvar.

Vad som hĂ€nde tĂ€nker jag inte berĂ€tta hĂ€r. Om du vill veta bakgrunden innan du ser serien sĂ„ finns allt att lĂ€sa bara en google-sökning bort. Men Ă€ven om man redan kĂ€nner till historien blir det spĂ€nnande att följa med i de Ă„tta avsnitten. En stor del i detta har rollsĂ€ttningen, inte minst Tahar Rahim (frĂ„n ”En profet” och den kommande ”The Mauretanian”) i rollen som Charles Sobhraj Ă€r ett bra val. Att kalla honom ”serpent”, dvs ”orm”, Ă€r mycket pricksĂ€kert. NĂ€r han spanar ut ett nytt offer pĂ„minner han med sitt iskalla utseende om en kobra som bara vĂ€ntar pĂ„ att hugga till – och sin unga Ă€lskarinna har han pĂ„verkat sĂ„ starkt att hon till synes viljelöst följer med pĂ„ allt han gör, och samtidigt höjer radion för att slippa höra skriken nĂ€r tvĂ„ personer mördas i ett angrĂ€nsande rum.

Netflix har uppenbarligen öst in pengar i serien, vi kastas runt i de sydostasiatiska lĂ€nderna och det finns must och fĂ€rg i miljöbeskrivningen. Samtidigt görs hĂ€r vĂ€rldsrekord i tidshopp och det blir till sist mest förvirrande med alla ”tre mĂ„nader senare”, ”sju mĂ„nader tidigare”, ”fem Ă„r senare”, ”tre Ă„r tidigare”. Det drar ner slutbetyget lite.

Men klart sevÀrt Àr det, Àven för den som har tröttnat pÄ true crime-berÀttelser om seriemördare.

Ajay Chowdhury (Amesh Edireweera) och Nadine Gires (Mathilde Warnier) i thriller-serien "The serpent". Pressbild.
Ajay Chowdhury (Amesh Edireweera) och Nadine Gires (Mathilde Warnier) i thriller-serien "The serpent". Pressbild.
Fakta: The serpent

Genre: Thriller

PremiÀr: 2 april 2021 pÄ Netflix.

I rollerna: Tahar Rahim, Jenna Coleman, Billy Howle med flera

Regi: Hans Herbots, Tom Shankland

Antal avsnitt: 8

Betyg: + + +

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!