Tanken är att dramaserien ska följa kungens resa från barndomen till hans nuvarande liv som monark. För idé och huvuddelen av manus står Åsa Lantz, som skrev manus till "Selma", med Helena Bergström i rollen som Selma Lagerlöf.
Lantz har ägnat flera år åt research kring kungen och kungafamiljen i ett projekt som först började som en roman.
I en intervju med Dagens Nyheter berättar Åsa Lantz att serien tar sin början strax innan Carl Gustaf mister sin far, kronprins Gustaf Adolf, i en flygolycka 1947.
– Jag fastnade först och främst för den här lilla pojken som fick ta den svåra rollen alldeles för tidigt. Till skillnad från ”The crown” kommer vår serie att ha ännu mer fokus på relationer. När man börjar nysta så upptäcker man att Bernadottefamiljens moderna historia är en makalöst fascinerande familjekrönika som rymmer allt, säger hon.
Speglar Sverige
Serien kommer också att spegla det svenska samhället, på ungefär samma sätt som "The crown" skildrar den brittiska historien. Men Åsa Lantz förklarar att hennes förhållningssätt har skiljt sig från "The crown" och norska "Atlantic crossing", som båda visar hur kungligheter påverkar världshändelserna.
– I Sverige är det snarare tvärtom, samhället som har förändrat kungafamiljen, säger hon till DN och berättar att hon drömmer om att Joel Kinnaman ska spela kungen som vuxen.
Serien har än så länge ingen titel, men det ser ut att bli sex avsnitt i en första vända. Därefter verkar det kunna bli tal om flera säsonger. Inspelningen ska enligt planerna starta om ett par år.
– Alla i Sverige har en relation till monarkin och dess historia oavsett sina åsikter om den. Möjligheten att lägga till nya erfarenheter och dimensioner till sagan om vår kung är ett prestigefyllt projekt för oss, säger Josefine Tengblad, chef för drama på TV4 och C More till Variety.
Så kallade kaffeflickor
Hovet har informerats om planerna, men Lantz har inte haft någon kontakt med enskilda medlemmar i kungafamiljen. Frågan om hur hon kommer att hantera mer känsliga ämnen i kungens liv – som uppgifterna om så kallade kaffeflickor i boken "Den ofrivillige monarken" – besvarar Lantz i det här läget med ett diplomatiskt "jag vet inte än".
Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att man blev informerad om projektet för några år sedan och att det då presenterades som "en dramadokumentär".
– Vi är inte delaktiga i arbetet på något sätt. Däremot har manusförfattaren Åsa Lantz velat ställa några frågor utifrån de dokumentära delarna och utifrån det har vi svarat, säger hon till TT.
TT: Har hovet eller kungafamiljen några synpunkter på den här satsningen?
– Nej. När det gäller den dokumentära delen är det viktigt att den ligger så nära sanningen som möjligt. Men hur manus skrivs har vi ingen insyn i, och ingen inblandning i och ska heller inte ha.
TT: Känner hovet eller kungaparet någon oro inför tv-serien?
– Vänder på frågan – tror inte det finns någon som inte skulle känna oro om ens liv skulle bli en tv-serie, svarar Margaretha Thorgren.