Unga vill ha traditionella nyhetsmedier

Fler unga söker sig till traditionella medier under coronapandemin, visar en undersökning som SVT har låtit göra. Dessutom har förtroendesiffrorna ökat. –Vi vet att unga är källkritiska, kräsna och intresserade av nyheter. Nu när det har skakat har de vänt sig till traditionella medier, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till TT.

SVT:s vd Hanna Stjärne gläds åt ett ökat nyhetsintresse i alla åldersgrupper, men särskilt bland unga. Arkivbild.

SVT:s vd Hanna Stjärne gläds åt ett ökat nyhetsintresse i alla åldersgrupper, men särskilt bland unga. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2020-06-25 14:05

Den dagliga räckvidden av SVT:s nyheter i åldersgruppen 16 till 39 år har ökat med över 25 procent i mars och april jämfört med i januari och februari i år, visar en undersökning av Orvesto. Enligt SVT har unga människor sökt sig mindre till sociala medier och mer till traditionella nyhetsmedier under krisen, ett beteende som man såg även vid till exempel terrordådet på Drottninggatan 2017 och de stora skogsbränderna sommaren 2018.

– Då såg vi också att man lutade sig mycket mot traditionella medier. Men om medierna inte hade klarat bevakningen bra, då hade det kunnat bli en stark reaktion, säger Hanna Stjärne och fortsätter:

– Vi har även sett att förtroendesiffrorna och uppskattningen har ökat. I grunden är det ett gott betyg till nyhetsmedier och den bevakning som varit under våren. Det har varit mycket stark journalistik från många medieföretag.

Fler värdesätter

Men en av de största ökningarna är alltså bland unga vuxna. Enligt en undersökning som SVT låtit göra tillsammans med Kantar Sifo så är det allt fler, 74 procent, av dem mellan 16 och 29 år, som anser att SVT:s värde för samhället är stort eller ganska stort.

– Klart att vi är glada över detta, men det är också uppfordrande. Nyhetsbevakningen har varit livsviktig den här våren och det har blivit så tydligt. Vi har alla letat efter svar, och det är något som journalister ofta har fått göra parallellt med publiken under den här perioden.

TT: Kommer ni kunna behålla den delvis nya publiken även i framtiden?

– Det är klart att det har varit en speciell vår men vi står också inför en speciell sommar och höst. All ökning kommer kanske inte hålla i sig. Men i grunden har vi fått se en bevakning som stått pall när det verkligen gällt. Och vi fortsätter titta på hur vi stärker bevakningen framåt. Rörlig bild är många unga människors medium och vi har arbetat många år med att utveckla rörlig bild online, säger Hanna Stjärne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!