Uno Svenningsson satsar pÄ hemester

Uno Svenningsson har ersatt den instĂ€llda sommarturnĂ©n med att fixa hemma och skriva ny musik – med sin son. –Jag har knappt lĂ€mnat knutarna pĂ„ tre mĂ„nader. Men jag tycker det Ă€r skönt att vara hemma och greja, sĂ€ger han.

"Jag Àr ganska sorglös men man förstÄr ju hur mycket man Àlskar det hÀr jobbet och det Àr tydligt hur mycket man saknar publiken", sÀger Uno Svenningsson om den "instÀllda sommaren" 2020.

"Jag Àr ganska sorglös men man förstÄr ju hur mycket man Àlskar det hÀr jobbet och det Àr tydligt hur mycket man saknar publiken", sÀger Uno Svenningsson om den "instÀllda sommaren" 2020.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2020-06-27 08:35

Tanken var att Uno Svenningsson skulle ha Äkt pÄ turné i sommar. Men det blev under vÄren ganska snabbt tydligt att de planerna fick lÀggas pÄ hyllan.

– Jag sĂ„g sĂ„ mycket fram emot turnĂ©n, vi hade en massa vackra stĂ€llen planerade. Det var mycket jag sĂ„g fram emot. Det fĂ„r bli 2021 i stĂ€llet.

TT: Hur har coronakrisen pÄverkat dig ekonomiskt och mentalt?

– Jag Ă€r nog ganska sorglös pĂ„ det viset. Ekonomiskt blir det ju tufft om det hĂ„ller i sig men det viktigaste Ă€r att man fĂ„r ha hĂ€lsan. Framför allt förstĂ„r man ju Ă€nnu mer hur mycket man Ă€lskar det hĂ€r jobbet och hur mycket man saknar musiken.

"Mer tid att leka"

Uno Svenningsson har Àgnat sig Ät att "pyssla med trÀdgÄrden" och renovera huset och har tagit tag i allt sÄdant dÀr som man aldrig annars hinner med.

– Jag har knappt lĂ€mnat knutarna pĂ„ tre mĂ„nader. Men jag tycker det Ă€r skönt att vara hemma och greja. Och nu har man ju plötsligt blivit klar med grejerna, sĂ„ det fĂ„r vĂ€l bli att jag gör en del musik ocksĂ„.

TT: Hur tror du att den hÀr perioden kommer att göra avtryck i din musik?

– Allt som hĂ€nder i livet pĂ„verkar ju, sĂ„ det Ă€r möjligt bĂ„de textmĂ€ssigt och musikaliskt. Man har ju mer tid att leka nu och göra roliga samarbeten och kanske hamna utanför ramarna.

Nya vÀrldar möter "old school"

Uno Svenningsson har ett aktuellt samarbete med Andreas Mattsson, som hittills har resulterat i lÄten "NÀr natten lindar sig runt mig". Han har ocksÄ gjort en ep med Lars Halapi som ska ges ut i december. Men under sommaren ska han göra ett musikaliskt samarbete med sin son, Mark Svenningsson, som Àr tÀnkt att slÀppas under 2021.

– Det blir kanske lite modernare Ă€n det som jag normalt gör. Det blir en skön blandning av nya vĂ€rldar och "old school".

TT: Hur funkar det att jobba med sin son?

– NĂ€r vi jobbar Ă€r det yrkesmĂ€ssigt. Han Ă€r vĂ€ldigt duktig. Men nĂ€r dagen Ă€r slut Ă€r det far och son igen: "Du har vĂ€l inte glömt att..."

TT: Vilket gammalt turnéminne piggar du upp dig med under coronasommaren?

– Jag gjorde ju StrandvĂ€gen 1-spelningarna i Stockholm i oktober förra Ă„ret. Det var en vĂ€ldigt rolig och speciell grej med 20 spelningar pĂ„ samma stĂ€lle under en mĂ„nad. Jag hade gĂ€ster varenda kvĂ€ll, som Carola, Sabina Ddumba och Anders Wendin. Det kĂ€nns som en evighet sedan, en helt annan tid.

"Alla har ju blivit drabbade mer eller mindre och alla vi artister sitter i samma bÄt. Jag har fÄtt flytta det mesta till 2021", sÀger Uno Svenningsson.
"Alla har ju blivit drabbade mer eller mindre och alla vi artister sitter i samma bÄt. Jag har fÄtt flytta det mesta till 2021", sÀger Uno Svenningsson.
Fakta: Uno Svenningsson

Född: 1959 i KÀlleryd, Gnosjö

Bor: Stenungsund

Familj: Fru och tvÄ söner.

KarriĂ€ren i urval: SĂ„ngare i bandet Freda'. Startade sin solokarriĂ€r 1994 med albumet "Uno" och hitsingeln "Under ytan". 2001 kom fjĂ€rde soloalbumet, med bland annat singeln "VĂ„gorna". Har samarbetat med Irma Schultz Keller, bland annat i Melodifestivalen 2007. År 2016 deltog han Ă„ter i Melodifestivalen tillsammans med Tommy Nilsson och Patrik Isaksson. 2017 var han med i "SĂ„ mycket bĂ€ttre".

Aktuell: SlÀppte tidigare i Är singeln "NÀr natten lindar sig runt mig" tillsammans med Andreas Mattsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!