Utredning granskar återstart av kulturen

En ny utredning ska undersöka hur kulturen ska kunna återvända efter pandemin. –Kulturlivet är våra kapillärer som syresätter samhället, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor (MP), under tisdagens presskonferens.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor (MP), under tisdagens presskonferens.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kultur och Nöje2020-12-22 16:45

Utredningen "Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin" påbörjas i januari nästa år och ska redovisas den 30 juni.

Regeringen har tillsatt Linda Zachrison, som bland annat har ett förflutet som Sveriges kulturråd i Washington DC, som särskild utredare. Hon kommer att få hjälp av sakkunniga och experter från kultursektorn för att sammanfatta pandemins konsekvenser för kulturen, och för att analysera vilka lärdomar som kan dras av hur kulturnäringen har påverkats under det gångna året.

Utredaren har även i uppgift att föreslå åtgärder som ska stärka kultursektorn i alla delar av landet.

– Här har vi möjlighet att tänka okonventionellt och se över strukturer och arbetssätt för att skapa en motståndskraftig och hållbar tillvaro för kulturen framöver, säger Zachrison.

Amanda Lind säger till TT att arbetet med att tillsätta en utredning för kulturen påbörjades innan smittläget förvärrades under hösten.

– Vi har pekat ut öppna frågeställningar till utredaren. Det handlar om både om att se om det finns revor i kulturlivet som behöver repareras men också om att se vad den här tiden under pandemin har gett för nya initiativ och uppslag, säger hon.

– All kris föder ny utveckling, och vi rör oss i en kreativ sektor.

Regeringen har utsett Linda Zachrison till utredare för utredningen.
Regeringen har utsett Linda Zachrison till utredare för utredningen.
Fakta: Kulturutredningen

Utredaren ska lämna konkreta förslag till regeringen på insatser för att starta upp, återhämta och utveckla kultursektorn under och efter coronapandemin.

Uppdraget ska även synliggöra nya initiativ för att tillgängliggöra kultur som har etablerats eller utvecklats under pandemin och som har potential att positivt bidra till kultursektorns återhämtning och vid behov föreslå åtgärder för att stärka dessa.

Utredaren ska också titta på hur andra relevanta länder hanterat pandemins konsekvenser för kultursektorn, samt identifiera strukturella problem inom kultursektorn som synliggjorts till följd av pandemin.

Källa: Kulturdepartementet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!