Vad hade Hitler, Stalin, Dracula, Idi Amin och Kleopatra gemensamt? Svaren kommer i Spotifys nya poddsatsning "Diktatorer", där programledaren Parisa Amiri bjuder in gäster och varje avsnitt gör ett djupdyk i en särskilt känd diktator.
– Jag är angelägen om att lyfta folks blick från det dagliga nyhetsflödet och få mer perspektiv på hur vi borde vara vaksamma på liknande tendenser vi ser i dag, säger Parisa Amiri.
Fascister och populister
Experter har bjudits in för att diskutera fascister, populister och auktoritära ledare med total makt som undanröjt demokrati och opposition. Amiri hoppas att podden ska vrida och vända på begreppet ondska, vad det betyder och hur det uppstår.
– Det lockade mig att titta på "är de födda onda?" Finns svart och vit ondska i de här fallen? Det är omöjligt att prata om dagens ledare på det här sättet för det skulle bli så mycket backlash. Då har vi turen att vända oss till de här personerna. Än så länge är det i alla fall okej att säga att Hitler är ond, men det där förändras ju från dag till dag, säger Parisa Amiri.
Parhästen dyker upp
Första avsnittet av "Diktatorer" behandlar Mao Zedong. Dels ur ett historiskt perspektiv, men också hur hans styre relaterar till Kinas stormaktsambitioner idag. I ett annat avsnitt gästas Parisa Amiri av sin gamla parhäst i "På spåret", historikern Gunnar Wetterberg, och behandlar Sveriges egen Gustav Vasa.
– Jag hoppas att folk kommer att se på Gustav Vasa med andra ögon efter det avsnittet. Vi har haft en väldigt romantiserad och idoliserad bild av honom.
TT: Kommer man att ställa in Vasaloppet efter det här?
– Om det är nån som kan rasera en nationalskatt på det sättet är det Gunnar Wetterberg, säger Parisa Amiri.