Vinterbergs film hyllning till döda dottern

Det var lĂ€nge sedan en skandinavisk film var sĂ„ hett Oscarstippad som Thomas Vinterbergs ”En runda till”. Den svarta komedin med Mads Mikkelsen toppar listan över de filmer som kan bli nominerade. Men Vinterberg vill tona ner spekulationerna.

Mads Mikkelsen gör sitt livs roll i Thomas Vinterbergs film "En runda till", anser mÄnga kritiker. Pressbild.

Mads Mikkelsen gör sitt livs roll i Thomas Vinterbergs film "En runda till", anser mÄnga kritiker. Pressbild.

Foto: Henrik Ohsten

Kultur och Nöje2021-02-03 05:51

– Jag Ă€r en ödmjuk dansk. Det blir som det blir, sĂ€ger han till TT via Zoom frĂ„n hemmet i Köpenhamn.

Den hĂ€r veckan fĂ„r ”En runda till” inofficiell svensk premiĂ€r pĂ„ filmfestivalen i Göteborg. Den stora svenska biopubliken kommer (troligen) att fĂ„ möjlighet att se den pĂ„ bio i april, med premiĂ€ren tajmad till Oscarsutdelningen. I Danmark har filmen, trots pandemin, blivit en mycket stor framgĂ„ng med en publiksiffra pĂ„ drygt 800 000 besökare. Detta glĂ€djer Vinterberg, samtidigt som allt har förmörkats av en personlig tragedi.

Omkom i en bilolycka

Hans 19-Äriga dotter Ida skulle ha haft rollen som dotter till den person som Mads Mikkelsen spelar. Men fyra dagar efter det att inspelningen hade börjat fick Thomas Vinterberg beskedet om att hon hade omkommit i en bilolycka. Hennes mor och hon var i Frankrike, bilen som de fÀrdades i blev pÄkörd av en lastbil. Ida avled omedelbart, medan hennes mor klarade sig hyfsat vÀl.

Thomas Vinterbergs första tanke var givetvis att lÀgga ner filmarbetet. Hur skulle han kunna arbeta vidare nÀr sorgen nÀstan paralyserade honom? Men psykologer han talade med menade att det skulle vara bra för honom att fortsÀtta.

"Finns i varenda filmruta"

Och de fyra skÄdespelare som skulle spela huvudrollerna (Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe), och som alla hade kÀnt Ida, ansÄg ocksÄ att det var det bÀsta. Filmen skulle bli en hyllning till Ida.

– Hon finns med i varenda filmruta, sĂ€ger Vinterberg, och tillĂ€gger:

– Det fanns dagar dĂ„ jag inte klarade av att jobba. DĂ„ ryckte min vĂ€n och manusmedförfattare Tobias Lindholm in. Och mina skĂ„despelare gjorde sitt bĂ€sta för att backa upp sin regissör.

”En runda till” handlar om fyra mĂ€n som börjar experimentera med alkohol. En teori sĂ€ger att vi alla föds med 0,5 promille för lite alkohol i blodet. Denna teori gĂ„r ut pĂ„ att vi behöver ett stadigt flöde av rusdrycker för att fungera. Men experimentet gĂ„r för lĂ„ngt.

Destruktivt alkoholintag

FrÄn början var det tÀnkt att filmen skulle bli en hyllning till alkohol, med tanke pÄ hur mÄnga stora vÀrldsledare som trots allt har fungerat nÀr de var berusade. Men detta Àndrades efter hand och filmen blev mer en skildring, om Àn en mycket rolig sÄdan, av hur destruktivt alkoholintag ocksÄ kan vara.

”En runda till” skulle ha haft premiĂ€r vid 2020 Ă„rs Cannesfestival, men den stĂ€lldes som bekant in. Om det hade blivit CannespremiĂ€r, skulle det dĂ„ ha serverats alkohol pĂ„ efterfesten? Vinterberg skrattar.

– Ja, men alla gĂ€ster hade fĂ„tt betala. Vi fick mĂ„nga erbjudanden om sponsring frĂ„n alkoholproducenter nĂ€r vi gjorde filmen men vi tackade nej till allt.

Thomas Vinterberg drabbades av en personlig tragedi under arbetet med "En runda till", men bestÀmde sig för att trots allt genomföra arbetet. Arkivbild.
Thomas Vinterberg drabbades av en personlig tragedi under arbetet med "En runda till", men bestÀmde sig för att trots allt genomföra arbetet. Arkivbild.
Fakta: Thomas Vinterberg

Ålder: 51 Ă„r.

Bor: I Köpenhamn.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer i urval: "Festen", "ItÂŽs all about love", "Dear Wendy", "Jakten", "Kollektivet", "Kursk".

Aktuell: Med "En runda till", pÄ Göteborgs filmfestival. PÄ bio i april.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!