"Vissa kommer tycka att det är jobbigt"

Social distansering – även på vita duken. Josephine Bornebuschs "Orca" skildrar människor som försöker nå fram till varandra, utan att kunna träffas. Erik "Jerka" Johansson spelar en småbarnspappa som är förvånansvärt lik honom själv.

Erik "Jerka" Johansson spelar en av huvudrollerna i "Orca". Arkivbild.

Erik "Jerka" Johansson spelar en av huvudrollerna i "Orca". Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2020-10-29 09:50

Josephine Bornebuschs "Orca" har inspirerats av den sociala distansering som har följt med coronapandemin. Hon började skriva manus tidigt under våren, därefter drog inspelningen i gång med stora säkerhetspådrag, utan att skådespelarna träffades.

– Jag tycker att det känns helt rätt i tiden att göra någonting av känslan som alla har haft det senaste halvåret. Det är väldigt smart, jag önskar att jag kom på idén själv, säger Erik "Jerka" Johansson.

Inspelning i hemmet

Hans rollfigur John kämpar på som småbarnsförälder, samtidigt som mamman till barnen är frånvarande på ett sätt som lämnar många frågetecken. Parallellt med vardagspusslet lägger han ut matlagningsvideor på sociala medier.

– Det finns många likheter mellan mig och honom. Han håller på och lagar mat och babblar om det, jag håller också på så. Jag tror att Josephine hade en tanke på mig när hon skrev det. Så det känns lite som en förolämpning att man är så osympatisk bitvis, säger han, lite skämtsamt.

Spelade i hemmet

I filmen syns förutom Johansson och Bornebusch även Johan Rheborg, Marie Göranzon, Vera Vitali och Alba August. Alla rollfigurer är på ett eller annat sätt sammankopplade och kan bara kommunicera med digitala verktyg. Att det pågår en pandemi utanför är någonting som bara antyds.

– Alla skådisar hade var sin inspelningsdag där man gjorde sina scener på ett bräde i sitt eget hem. Sedan filmade man från sin telefon och dator, och så hade vi fasta kameror i rummet, berättar Erik Johansson.

Det ställde stora krav på skådespelarna.

– Ofta i filmer spelar man att man pratar i telefon, och då har man kanske inte helt rätt motspel. Men det gör man bara ibland – hela den här inspelningen var det bara att man låtsades prata med någon, säger han

TT: Kan filmen bli för mycket att se på om man redan lever det här isolerade livet?

– Ja, att man egentligen vill ha verklighetsflykt och sedan får man det här? Jag tror att vissa kommer att tycka att det är jobbigt att kolla på. Men samtidigt kan det vara terapeutiskt. Jag tror att många känner igen sig och mår bra av att se någon skildra det här, att man inte är ensam, säger Erik Johansson.

Filmen har premiär på bio den 30 oktober och på Viaplay den 13 november.

Erik Johansson spelar en pressad småbarnsförälder i "Orca". Pressbild.
Erik Johansson spelar en pressad småbarnsförälder i "Orca". Pressbild.
Fakta: "Orca"

"Orca" handlar om kärlek och intimitet när man tvingas till social distansering. Josephine Bornebuschs har skrivit manus och regisserat.

Hon spelar även en av huvudrollerna tillsammans med bland andra Erik Johansson, Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Vera Vitali och Marie Göranzon.

Filmen har premiär på bio den 30 oktober och på Viaplay den 13 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!