"Vi har ansvar för landets största kultursidor och är oense om mycket. Men om detta är vi överens: det behövs krafttag för att stoppa läskrisen", skriver kulturcheferna för Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet.
Politiker från höger till vänster uppmanas att lyssna.
Skribenterna vill att alla skolor ska tillhandahålla tryckta skönlitterära böcker och ha bemannade skolbibliotek. De vill även se en lässatsning i hela grundskolan för "att jämna ut skillnaderna i läsförmåga".
Regeringen presenterade i fredags ett förslag att satsa 218 miljoner 2025 och 433 miljoner kronor per år från och med 2026 på skolbibliotek. Det ser kulturcheferna som ett bra men "otillräckligt första steg".
Som orsaker till det minskade läsandet listar de konkurrens från skärmar och sociala medier, skillnad i socioekonomisk bakgrund och att privata skolkoncerner har "ekonomiska incitament" att strunta i bibliotek.
"Många elever i svenska skolor har inte tillgång till egna läromedel, eller till egna skönlitterära böcker. Det är ett fattigdomsbevis i ett rikt land", skriver Johan Hilton, Ida Ölmedal, Björn Wiman, Victor Malm, Lisa Irenius och Karin Pettersson.