Annie Ernaux trÀffade elever i Rinkeby

Elever i Rinkeby och Tensta har fÄtt trÀffa Nobelpristagaren Annie Ernaux. Att litteraturpristagaren besöker biblioteket i Rinkeby Àr en tradition som strÀcker sig över tjugo Är tillbaka.

Elever trÀffar Annie Ernaux pÄ biblioteket i Rinkeby.

Elever trÀffar Annie Ernaux pÄ biblioteket i Rinkeby.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Litteratur2022-12-12 12:33

Under mÄndagsförmiddagen var det dags för elever frÄn Enbacksskolan i Tensta samt Askebyskolan och Knutbyskolan i Rinkeby norr om Stockholm att fÄ trÀffa en livs levande Nobelpristagare. Franska Annie Ernaux tog emot ett hÀfte med hÀlsningar och teckningar frÄn eleverna, som arbetat med Nobelpriset i litteratur under hela höstterminen.

Eleverna har lĂ€st utdrag ur Ernauxs böcker "Åren", "Kvinnan" och "Min far" och sedan diskuterat och skrivit om platser och mĂ€nniskor ur sina egna liv. Texterna i hĂ€ftet Ă€r skrivna pĂ„ bĂ„de svenska och franska och presenterades vid en ceremoni pĂ„ biblioteket, efterĂ„t fick eleverna prata med Annie Ernaux.

Totalt har 16 litteraturpristagare genom Ären besökt Rinkeby bibliotek och trÀffat elever, senast fjolÄrets pristagare Abdulrazak Gurnah i april. Traditionen startade 1988. Ibland har pristagare inte kunnat ta sig till Sverige och vissa gÄnger har besöken skett pÄ andra platser i Stockholm Àn Rinkeby.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!