Blir det Walden som väntat på Augustgalan?

Flera av årets nominerade till Augustpriset har självbiografiska spår – bland annat två av de mest förhandstippade, Andrev Walden och Jonas Hassen Khemiri. Någon av dem väntas ta hem priset i kväll.

Årets nominerade till Augustpriset. Arkivbild.

Årets nominerade till Augustpriset. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Litteratur2023-11-27 06:01

Jonas Hassen Khemiri behövde 20 år för att förstå de självbiografiska trådar som han använder i romanen "Systrarna" och Andrev Walden i sin tur väntade "ett halvt liv" innan han skrev "Jävla karlar" utifrån sina egna barndomsupplevelser.

De är två av de kanske mest förhandstippade författarna inför Augustpriset – som i år delas ut i Konserthuset i Stockholm.

Tv-programmet "Babels" Jessika Gedin är en av dem som tror på Walden som pristagare. I "Jävla karlar" skildrar han en pojkes försök att förstå en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Länge längtade han efter att skriva sagor, tills han insåg att "den bästa sagan jag hade i mig fanns i min barndom". Han mottog nomineringen med skräckblandad förtjusning.

– Jag hade en kluven förhoppning om att boken skulle tas emot väl men inte så väl att mina gamla styvpappor märkte att jag hade skrivit den. Men det tåget gick ganska snabbt. Det är mest lycka men också lite hisnande att en roman som ändå bottnar i verkligheten redan har blivit läst av så många, sade han när nomineringarna presenterades.

"Inget som förvånar"

Även Pär Hanssons roman "Spindelbjörken" är en uppväxtskildring, och en krisbok om manligheten. Nominerade är dessutom "Studie i mänskligt beteende" av Lena Andersson, "Moral" av Lyra Ekström Lindbäck och "Satansviskningar" av Sami Said.

Valet fick Johanna Lundin – frilansande kulturskribent och boktipsare i SVT:s "Go'kväll" – att besviket konstatera hur förväntade årets nomineringar kändes.

– Ett stort snark, var min omedelbara reaktion. Efter att ha överraskat i flera år känns det i år som ett så klassiskt Augustpris. Nomineringar till "the usual suspects", men inget som förvånar, sade hon till TT.

I stället hyllade hon de nominerade barn- och ungdomsböckerna. Här återfinns bland annat Frida Nilsson och Oskar Kroon – som båda har varit med förr, Frida Nilsson som nominerad och Kroon som Augustpristagare 2019.

Brännande sakprosa

I den sakprosa som lyfts fram syns några av samtidens brännpunkter: gängvåld, judarnas europeiska historia och ryska oligarkers dolda påverkan – samt Henrik Berggrens tredje bok om Sverige under andra världskriget, "Landet utanför" som ger bakgrunden till den svenska nyorienteringen i Natofrågan.

Fakta: Augustprisnominerade 2023

Årets svenska skönlitterära bok:

”Studie i mänskligt beteende", Lena Andersson

”Moral”, Lyra Ekström Lindbäck

”Spindelbjörken”, Pär Hansson

”Systrarna”, Jonas Hassen Khemiri

”Satansviskningar”, Sami Said

”Jävla karlar”, Andrev Walden

Årets svenska fackbok:

”Landet utanför. Sverige och kriget 1943-1945”, Henrik Berggren

”Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska”, Eva Ekselius

”Sundsvallsoligarken. En berättelse om hur Ryssland lurade väst”, Knut Kainz Rognerud

”Vikingatider. När världen öppnades”, Anna Lihammer och Ted Hesselbom

”Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige”, Lisa dos Santos

”Zorn. Ett liv, en tid”, Per Svensson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

”De tar allt ifrån mig”, Linda Jones

”Vitsippor och pissråttor”, Oskar Kroon & Hanna Klinthage

”Alla äter alla”, Aron Landahl

”Hundägarna och kattjägarna”, Frida Nilsson

”Kompassens hjärta”, Anna Thulin

”Presenten”, Emma Virke och Emelie Östergren

Lilla Augustpriset:

”Busshållsplatsen”, Alma Sagado Kjellgren

”När världen går under kommer jag”, Maja Grönroos

”Älskade stålar”, Iren Rahman

”Och allting dör”, Emilia Piotrowska

”Liten låda”, Alva Andersson

”Flammor i skumraskets land”, Felix Krausz Sjögren


Fakta: Augustpriset

Augustpriset instiftades av Svenska förläggareföreningen. Priset delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex böcker vardera. De nominerade böckerna har sedan lästs av en grupp om 63 elektorer, en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker. Det är dessa som slutligen väljer årets pristagare.

Priserna delas ut i Konserthuset i Stockholm den 27 november. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får också en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. På galan delas även Lilla Augustpriset ut. Det vänder sig till skrivande ungdomar mellan 16 och 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!