Det är som vanligt ett späckat program som presenteras inför årets Bokmässa i Göteborg: 325 seminarier hålls och författare från 38 olika länder deltar. Men nytt för i år är att utrymme har lämnats i programmet för mer dagsaktuella teman.
– Kulturdebatten är så levande nu att vi behöver fånga upp ämnen med kort varsel. Vi har satt ihop en del medverkande — till exempel drabbar (artisten) Josefine Jinder samman med (författaren) Ann Heberlein. Men själva ämnena tittar vi närmare på inför mässan, säger mässansvariga Frida Edman.
På så vis ska mässan bli mer dagsaktuell. Den inleds dessutom med ett litteraturpolitiskt toppmöte med fokus på litteraturens förutsättningar. I en ekonomiskt ansträngd tid tenderar kulturen att bli nedprioriterad, framhåller Frida Edman.
– Vi ser internationellt att yttrandefriheten inskränks och även i Sverige ser vi tendenser till det. Så det är angeläget att prata om litteraturens plats i samhället, säger hon.
Judiskt tema
Tre teman lyfts i år: ljud, staden och judisk kultur. Flera av de internationella författargästerna är företrädare för den judiska kulturen – bland andra Joshua Cohen, Judy Batalion, Dani Shapiro, Daniel Libeskind och Bernard-Henri Lévy.
Satsningen görs tillsammans med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige, som i år firar 10-årsjubileum.
– Det är ett stort och brett tema med ungefär 35 seminarier och betoningen ligger på de universella aspekterna av den judiska kulturen, säger Frida Edman.
TT: Väntar ni er en ökad hotbild på grund av årets tema?
– Den judiska berättartraditionen har i tusentals genomsyrat vårt kulturliv så det är en självklarhet för oss att vi ska kunna lyfta fram den på bokmässan men det är självklart så att vi måste titta på säkerhetsfrågan. Det är många ämnen som debatteras som väcker känslor så det är ett arbetssätt som är naturligt för oss.
Satsar på barns läsning
Efter de många rapporterna om barns sjunkande läsförmåga har Bokmässan också satsat extra på barn och unga – bland annat genom "En liten scen" för de minsta där artister gästar.