Cissi Wallin frias av tryckfrihetsjuryn

Debattören Cissi Wallin frias av tryckfrihetsjuryn i Stockholms tingsrĂ€tt frĂ„n anklagelsen om grovt förtal. Beskedet överraskade bĂ„da parter. –Enligt vĂ„r uppfattning Ă€r det grovt förtal, sĂ€ger Fredrik Virtanens mĂ„lsĂ€garbitrĂ€de, advokat Frida Wallin.

Cissi Wallin frias av en tryckfrihetsjury. Arkivbild.

Cissi Wallin frias av en tryckfrihetsjury. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Litteratur2022-03-17 07:36

Enligt juryn har inget tryck- och yttrandefrihetsbrott begĂ„tts. Även journalisten Fredrik Virtanens skadestĂ„ndsyrkande och Justitiekanslerns yrkande om att boken ska konfiskeras avslĂ„s. Juryns frikĂ€nnande kan inte överklagas, uppger Justitiekanslern Mari Heidenborg.

Cissi Wallin Àr förvÄnad över juryns beslut att frikÀnna henne.

– Jag Ă€r vĂ€ldigt chockad – pĂ„ ett positivt sĂ€tt, sĂ€ger hon nĂ„gra minuter efter beskedet.

TT: Varför det?

– De gjorde sig besvĂ€ret att vĂ€cka Ă„tal med alla kostnader som det innebĂ€r, och med alla förtalsdomar efter metoo i tingsrĂ€tten och hovrĂ€tten trodde jag att det hĂ€r bara var en fortsĂ€ttning pĂ„ det. Jag hoppades ju sĂ„ klart, men jag trodde inte att det skulle bli en friande dom.

SjÀlvbiografisk bok

TT: Vad betyder den för dig?

– Jag hoppas att det Ă€r mĂ„nga kvinnor som drar en lĂ€ttnadens suck, mĂ„nga kulturutövare som kĂ€nner att det kanske finns en vĂ€ndning i backlashen mot metoo, att man kan prata om sexuella övergrepp och utsatthet utan att behöva censurerar sig, sĂ€ger Cissi Wallin, som inte Ă„ngrar nĂ„got av det som hon skrivit i sin bok.

– Det Ă€r bara svenska journalister som stĂ€ller den frĂ„gan, men nej, jag Ă„ngrar ingenting. Jag tycker inte att man ska Ă„ngra att man stĂ„r upp för sig sjĂ€lv.

Justitiekanslern Mari Heidenborg vĂ€ckte Ă„talet mot Cissi Wallin för grovt förtal för den sjĂ€lvbiografiska boken "Allt som var mitt – Historien som inte fĂ„r berĂ€ttas". Boken kom i augusti 2020 och Cissi Wallin gav ut den pĂ„ eget förlag.

Redan dÄ hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrÀtten efter att pÄ sociala medier ha anklagat Virtanen för vÄldtÀkt. Den domen Àr överklagad till hovrÀtten.

Den hÀndelse som hon refererade till ska ha intrÀffat 2006. Fem Är senare gjorde Cissi Wallin en polisanmÀlan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.

Åtal vĂ€ckt av JK

Torsdagens rÀttegÄng och jurybeslut gÀllde i stÀllet boken. Typiskt för yttrandefrihetsbrott Àr att JK Àr ensam Äklagare och att ansvar prövas i en sÄ kallad juryrÀttegÄng. Juryn sammantrÀder efter slutplÀderingarna och meddelar sedan om den Ätalade ska frias eller fÀllas.

– Det hĂ€r Ă€r mycket förvĂ„nande, enligt vĂ„r uppfattning Ă€r det grovt förtal. Det Ă€r ostridigt att det Ă€r förtalsuppgifter, men nu har juryn valt att frikĂ€nna. Det visar hur nyckfullt jurysystemet Ă€r, sĂ€ger advokat Frida Wallin som företrĂ€der Fredrik Virtanen.

Hade beslutet fattats av jurister hade det blivit ett annat, hÀvdar hon.

– Det Ă€r jag tĂ€mligen övertygad om. Samma uppgifter har ju tidigare bedömts som grovt förtal av tingsrĂ€tten.

Ytterst handlade Ätalet om var grÀnsen för yttrandefriheten gÄr. I sin bevisning citerade JK sju olika stycken frÄn Cissi Wallins bok som enligt JK Àr brottsliga, vilket förnekades av Wallin.

FĂ„r betydelse

Justitiekanslern Mari Heidenborg Àr dÀremot inte "jÀtteförvÄnad" över juryns frikÀnnande beslut. UtgÄngen av en juryrÀttegÄng Àr alltid mycket svÄrare att förutse, framhÄller hon.

– En jury har nĂ„got större manöverutrymme Ă€n i en vanlig brottmĂ„lsprocess. Det har att göra med att vi ska ha en vĂ€ldigt vid yttrandefrihet. Det finns större utrymme för en jury att ta hĂ€nsyn till lite mer allmĂ€nna samhĂ€lleliga strömningar och vĂ€rderingar. Det var inte en helt ovĂ€ntad utgĂ„ng för min del.

Vad betyder dÄ juryns beslut för yttrandefrihetens grÀnser och för vad en författare fÄr skriva och inte?

– Det Ă€r klart att det fĂ„r viss betydelse eftersom det Ă€r sĂ„ ovanligt med sĂ„dana hĂ€r Ă„tal. Samtidigt ska man komma ihĂ„g att det Ă€r ett stĂ€llningstagande som gĂ€ller just den hĂ€r boken.

Bedömningen kvarstÄr

MÄns Wigén, chefsrÄdman i Stockholms tingsrÀtt, framhÄller att juryn i en tryck- och yttrandefrihetsrÀttegÄng inte behöver motivera sin bedömning och heller inte redo­visa hur de inbördes rösterna mellan frikÀnnande och fÀllande fördelade sig.

Det finns inget formellt överklagandeförbud, men högre rÀtt fÄr inte frÄngÄ juryns bedömning i skuldfrÄgan. DÀremot kan mindre delar i domen som ersÀttningsfrÄgor överklagas.

– Det gĂ„r alltsĂ„ inte att fĂ„ nĂ„gon Ă€ndring frĂ„n en friande till en fĂ€llande dom, framhĂ„ller MĂ„ns WigĂ©n.

Det Ă€r oerhört ovanligt att en skönlitterĂ€r bok fĂ€lls i ett tryckfrihetsmĂ„l i Sverige. Senaste gĂ„ngen det hĂ€nde var 1966 dĂ„ författaren Ing-Marie Eriksson stod Ă„talad och senare dömdes för grovt förtal för sin roman ”MĂ€rit”.

Cissi Wallin under huvudförhandlingen i Stockholms tingsrÀtt om hennes bok "Allt som var mitt".
Cissi Wallin under huvudförhandlingen i Stockholms tingsrÀtt om hennes bok "Allt som var mitt".
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!