Litteraturhistorien kryllar av matskildringar. Konstigt vore väl annars - hur skulle all världens författare kunna utesluta något som utgör en så stor del av livet?
Hur skildringarna ser ut skiljer sig däremot åt och spänner över allt från antika gästabudsskildringar till Prousts direktkontakt med barndomen via en madeleinekaka, Fritiof Nilsson Piratens överdådiga smörgåsbord eller Torgny Lindgrens fiktiva jakt på den helt felfria pölsan.
Roman och recept
Författarduon Eva Swedenmark och Annica Wennströms "Bär"-böcker (samtliga med bär i titlarna) nöjer sig inte med att låta huvudpersonerna äta – romanerna innehåller regelrätta recept med anknytning till handlingen.
"Rönnbär och romantik" är den sjätte delen i familjekrönikan som kretsar kring en Östersundsfamilj och den populära restaurangen La Stella. Den första boken, "Smultron och svek" (2005) kom till under en Parisresa. Swedenmark och Wennström åkte till den franska huvudstaden för att skriva en ny deckare, men kom på andra tankar.
– Det var vår i Paris och vi kände bara: Nej, det här går inte ihop med mord och blod. Vi drack rosévin, åt god mat och började spåna kring den här familjen i Östersund, säger Eva Swedenmark.
Mat förenar
När första boken kom ut var feelgood-genren inte etablerad i Sverige. Inte heller författarna pratade om boken i de termerna. De såg den helt enkelt som en bok om relationer och om hur mat kan förena en familj.
– Restaurangmiljön var jätteviktig för oss. Maten fungerar ju som ett kitt i familjen: Man träffas, äter och pratar. Kanske sopar man också en del konflikter under mattan och tänker att man löser det genom att sitta där tillsammans vid bordet.
Just middagsbordet som lägereld kan nog många läsare känna igen sig i, tror hon.
– Vi har utgått från hur det har varit i våra egna familjer. Det behöver inte vara de där jättestora grälen och utbrotten. I stället tänker man kanske: "Det ordnar sig, vi lagar en god middag och så får vi se hur det blir". Mycket i livet kretsar kring köksbordet, och det kan nog många familjer känna igen sig i.
Många kapitel avslutas med regelrätta recept. Läsarna får lära sig att laga "Susannes hoppfulla kycklingfiléer med sting", "Marios nyttiga spenatpannkakor" och "Rominas peppande päronpaj", till exempel. Konceptet blev så populärt att Swedenmark och Wennström 2010 gav ut kokboken "Kärlek och käk ur La Stellas skafferi".
Vardagsrecept
Att som författare väva in recept i böckerna kräver dock inga extraordinära matkunskaper, menar Eva Swedenmark. Själv var hon "ganska bra" på att laga mat på den tiden barnen fortfarande bodde hemma.
– Men varken jag eller Annica är några professionella matlagare. Vi skriver helt enkelt om våra egna vardagsrecept som vi själva lagar. Men det är inga avancerade recept, och själv har jag blivit en jättelat matlagare. När vi arbetar med böckerna lagar vi däremot jättemycket för att testa recepten och blir kanske lite mat-trötta ett tag, men sedan är man i gång med nästa bok och blir inspirerad igen!
"Rönnbär och romantik" ges ut den 14 januari.