Debutant 2023: Iris Hautaniemi seriedebuterar

En brutal dumpning ligger bakom Iris Hautaniemis självbiografiska serieroman "Ensam ung kvinna söker". Det är också den första serie hon någonsin ritat. –Hade det här hänt mig sex månader tidigare hade serien kanske aldrig blivit av, säger hon.

Iris Hautaniemi debuterar med serieromanen "Ensam ung kvinna söker".

Iris Hautaniemi debuterar med serieromanen "Ensam ung kvinna söker".

Foto: Claudio Bresciani / TT

Litteratur2023-01-09 10:00

Iris Hautaniemi har alltid trott att hon skulle bli konstnär och verka inom fältet för fri konst. Men när hon antogs till programmet grafisk formgivning och illustration på Konstfack började tanken på att teckna något helt annat växa fram.

– Mina lärare har uppmanat mig ganska länge att göra en serie eftersom min stil passar bra för det. Det är jag själv som inte har vågat ta steget, säger hon.

Tänker i bilder

Anledningen är att hon inte haft tillräckligt med material – eller uthållighet – säger hon själv.

– Även om jag växte upp med serier som Kalle Anka och Asterix har jag alltid läst mer skönlitterärt, främst romaner. Jag tänker bara i bilder och känner att jag har svårt att hitta ett narrativ, därför har jag aldrig gjort någonting längre än tre sidor. Men tanken på att rita har alltid funnits där.

I föräldrarnas lägenhet på Södermalm har Iris Hautaniemi ett eget rum fullt med böcker och ett skrivbord med målartillbehör i en hurts bredvid. Hon har pluggat konstant sedan hon tog studenten, först på Nyckelviksskolan – där mamman är lärare i textil konst – därefter på Konstfack.

– Det här är första gången i mitt liv som jag inte går i skolan. Efter examen i somras hade jag några utställningar på Konstnärshuset och Supermarket med skulpturer. Jag trodde att jag skulle göra mer sådant, men när jag väl hade ritat färdigt den här historien så kände jag att jag bara vill fortsätta att göra serier.

Historien handlar om hur den namnlösa huvudpersonen träffar en kille från "helvetet" (Australien) och trots att de bara ses ett par gånger blir hon besatt. Besatt blev även Iris Hautaniemi – av att färdigställa serien.

– När jag blev dumpad behövde jag rita en massa för att få ur mig det. Jag satte mig och gick igenom mina minnen av hela situationen och när jag räknade dagen efter hade jag ritat 63 sidor. Det var för mycket för att kunna släppa det. I och med att jag gjorde det till mitt examensarbete så behövde jag inte leta efter något annat som jag kanske inte skulle känna lika starkt för.

Resultatet blev ett egenutgivet seriealbum med självbiografisk grund, som tillkom under de sista åtta veckorna av utbildningen.

– Jag hade kontaktat ett förlag som var oväntat snälla. De sade inte ja, men heller inte nej utan erbjöd sig att sälja det åt mig på Seriefestivalen. De fick 15 exemplar och då köpte serietecknaren Moa Romanova ett av dem. Sedan tipsade hon sin förläggare om mig och det var så jag blev antagen.

Filen raderades

Albumet "Ensam ung kvinna söker" kommer ut nästa månad på förlaget Kaunitz-Olsson, som förutom Moa Romanova också ger ut bland andra Agnes Jakobsson och Nina Hemmingsson. Men det färdiga resultatet skiljer sig en hel del från det ursprungliga albumet, med ny början, mitt och slut.

– Det här vet inte min förläggare om, men jag råkade radera filen med den första boken, så jag hade ingenting kvar. Jag fick rita om och det blev mycket stressigare än jag hade velat. När jag väl började på ny kula så blev det viktigt för mig att det blev så bra som möjligt. Jag ville vara nöjd med varenda ruta.

Att alldeles snart debutera är skräckblandat, allra mest eftersom människor kommer att tycka saker.

– Jag läste lite recensioner av andra serietecknare och det var då det slog mig att folk kommer att läsa och ha en åsikt. Då fick jag panik och där är jag nu.

TT: Hur känns det att den manliga förlagan till kärleksobjektet kanske läser?

– Lugnt, faktiskt. Jag har nästan glömt bort att han existerar. Ju mer jag har jobbat med det här desto mer känns det som att jag har hittat på honom. Om jag skulle se honom på stan skulle jag bli förvånad över att han finns på riktigt.

Iris Hautaniemi ser sitt berättande snarare i bilder än ord.
Iris Hautaniemi ser sitt berättande snarare i bilder än ord.
Fakta: Iris Hautaniemi

Ålder: 24 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma och pappa.

Bakgrund: Gått två år på konstprogrammet på Nyckelviksskolan och tre år på Konstfacks linje för grafisk formgivning och illustration.

Aktuell: Med debuten "Ensam ung kvinna söker", en grafisk serie om en tjej som blir besatt av en kille hon träffat via nätet.

Läser just nu: "Things i don’t want to know" av Deborah Levy.

Lyssnar på: The Magnetic Fields, C Duncan, "En varg söker sin podd".

Framtidsplaner: "Skriva en till bok. Jobba mer med böcker."


Fakta: Iris Hautaniemi om...

...om titeln "Ensam ung kvinna söker":

Det hade nog inte sålt så bra med en titel på engelska. som jag hade först. Vi diskuterade titlar och så kom vi in på kontaktannonser. Då nämnde min förläggare den här filmen från 1990-talet som jag inte hade sett. Så jag gjorde en Håkan Hellström och snodde den.

...inspirationen till figurernas utseenden:

Huvudpersonen har en fladdermusmössa eftersom "Ghost world" var den första serie jag läste som vuxen som gjorde starkt intryck och där har ena personen en Batmanmask i latex. Sedan är jag också halvkines och jag tänker att huvudpersonen också är hälften något annat. Dödskalleutseendet på den manliga huvudpersonen gjorde jag eftersom han är från "down under", alltså Australien. Eller helvetet.

...framtida projekt:

Det har inte hänt så himla mycket i mitt liv just nu så jag vet inte vad jag skulle skriva om i bok två. Jag skulle vilja göra något lite mer icke-realistiskt och har en spaning om att sjöjungfrur kommer att vara inne 2023. Så jag kanske borde passa på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!