Dmitri Plax: Det som hÀnde Peter hÀnder inte

Peter Plax drömde om att bli konsertpianist och hans favoritost var Billinge, den med Àlgen. Han var 16 Är nÀr han mördades av en barndomskompis vid en badsjö i Sollentuna. Nu kommer Dmitri Plax med en bok om sonen och sorgen.

Dmitri Plax vill inte kalla "Peter. Tid" för en bok. Det var nÄgot han skrev ned, för att rÀdda minnet av sonen frÄn glömskan. "Det Àr nÄgot som jag vill ska stanna kvar hos mig. Det Àr som en tatuering. Du gör den, och den Àr med dig hela livet", sÀger han.

Dmitri Plax vill inte kalla "Peter. Tid" för en bok. Det var nÄgot han skrev ned, för att rÀdda minnet av sonen frÄn glömskan. "Det Àr nÄgot som jag vill ska stanna kvar hos mig. Det Àr som en tatuering. Du gör den, och den Àr med dig hela livet", sÀger han.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Litteratur2020-07-27 08:10

– För mig Ă€r det inte en bok. Jag har bara skrivit nĂ„got som jag skickade till mitt förlag, de sa att det var en bok. Jag har inte ens lĂ€st igenom texten, sĂ€ger Dmitri Plax.

Han tror att han började skriva kvÀllen den 3 augusti förra Äret, kvÀllen efter natten dÄ han fick beskedet, men har svÄrt att minnas. Han satte punkt den 10 mars i Är, dagen dÄ sonen Peter skulle ha fyllt 17 Är.

– NĂ„gra dagar blev det en sida, andra bara ett ord. Jag skrev ned det jag mindes eftersom jag förstod att jag skulle glömma, och det snabbt. Det Ă€r den normala stressreaktionen, man förtrĂ€nger.

Aldrig mer ensam

I "Peter. Tid" möter lÀsaren en begÄvad tonÄrskille och hans pappa, mellan vilka det pÄgÄr ett stÀndigt samtal om allt frÄn filosofi och politik till smutstvÀtt och basket, men man möter ocksÄ en förtvivlad man vars liv har förlorat all mening, och som inte heller i dag kan svara pÄ varför han lever.

– För mig var det viktigt att ge ut den som den Ă€r, annars var det ingen idĂ©. Det Ă€r som en tatuering. Du gör den, och den Ă€r med dig hela livet.

NÀr Dmitri Plax blev pappa trodde han att hans liv för alltid hade förÀndrats, eftersom han aldrig skulle vara ensam igen.

– Min son Ă€lskade mig för den jag var, utan att krĂ€va nĂ„got. Hela mitt liv var byggt kring Peter, det ser man bara pĂ„ min lĂ€genhet.

I hans kök i hemmet i Mörby finns bara tvÄ stolar, Àven om nÄgra klaffstolar stÄr lutade mot balkongdörren. Och trots att Dmitri Plax Àlskar att diska finns det diskmaskin.

– Peter hatade att diska, det enda Ă€mne han inte hade högsta betyg i var hemkunskap eftersom han vĂ€grade diska.

FörstÄ det man inte kan förstÄ

"Peter. Tid" Àr en fragmentarisk text, uppblandad med teckningar och svarta sidor, delvis skriven pÄ ryska och belarusiska, skriven av en man som vill stoppa tiden och som i texten gÄng pÄ gÄng frÄgar sig sjÀlv varför han skriver den.

– Det har sĂ€kert fungerat som terapi, som ett sĂ€tt att skapa distans. Det Ă€r vad jag försökt göra i snart ett Ă„r nu, det Ă€r dĂ€rför jag gör den hĂ€r intervjun. NĂ€r man fĂ„r frĂ„gor mĂ„ste man formulera svar pĂ„ dem, Ă„tminstone försöka.

Det Àr första gÄngen som Dmitri Plax pratar om boken.

– Men jag Ă€r ett dĂ„ligt intervjuobjekt, eftersom jag inte vet nĂ„got lĂ€ngre. Jag förstĂ„r inte att han Ă€r borta, att det har hĂ€nt. Det som hĂ€nde Peter hĂ€nder inte.

Det som inte hÀnder Àr att Peter mördades av en barndomskompis, en klasskamrat som bodde en bit bort i Mörby och som mÄnga gÄnger suttit pÄ en av klaffstolarna i Dmitri Plax kök, som saknade motiv och som i höstas dömdes till rÀttspsykiatrisk vÄrd.

– Jag brukade sĂ€ga till Peter att det finns saker man mĂ„ste förstĂ„ att man inte kan förstĂ„, nu mĂ„ste jag sjĂ€lv göra det.

"Stöttat varandra sÄ gott vi kan"

Dmitri Plax gÄr genom Mörbyhöjden. Han gÄr förbi huset dÀr Peters mamma bor.

– Vi skiljdes som vĂ€nner. Vi bosatte oss nĂ€ra varandra för Peter skull. Olga har lĂ€st den först nu. Hon tyckte om den, den var inte lika tung som hon befarade. Vi har stöttat varandra sĂ„ gott vi kan.

De gick snabbt ut i media och berÀttade. Dels för att stoppa ryktena som tagit fart, men ocksÄ för att Dmitri Plax inom sitt omrÄde Àr ett kÀnt namn och nu den enda i Sverige som heter Plax.

En kvav sommarlovsstiltje vilar över skolgÄrden vid Fribergaskolan. Under en av korgarna pÄ basketplanen finns stearinrester, till minne av Peter ska planen rustas upp.

– Det hĂ€r var hans favoritplats. HĂ€r ska bli fint. Vi ska sĂ€tta upp ett högt stĂ€ngsel, det som fanns innan var för lĂ„gt.

Inte kvar pÄ samma plats

Dmitri Plax Àr fortfarande sjukskriven. En gÄng i veckan gÄr han till en terapeut, i dag Àr det mest en bra rutin men pÄ sikt kanske det hjÀlper.

Han har tvÄ vÀnner som besöker honom regelbundet.

Han har börjat Àta igen, efter att i mÄnader ha levt pÄ mÄltidsersÀttning och "blivit tjock".

Innan coronapandemin trÀnade han ibland jiu-jitsu pÄ en liten klubb dÀr alla kÀnner alla och ingen stÀller nÄgra frÄgor.

Att trÀna gÄr oftast bra och han cyklar fortfarande. Cyklar Àr ett stort intresse. Han har flera stycken, bland annat tvÄ gamla italienska stÄlracers.

Det har gÄtt lite mer Àn fyra mÄnader sedan han satte punkt. Han Àr inte kvar pÄ samma plats som dÄ, men kan inte svara pÄ var han befinner sig nu.

– Men ingen Ă€r pĂ„ samma plats, förutom Peter.

Dmitri Plax vid köksbordet i sin lÀgenhet. PÄ stolen till höger brukade Peter sitta. PÄ bordet ligger en av Barbro Lindgrens tunna tankeböcker. "Jag har lÀst i den i över en mÄnad, men har fortfarande inte lÀst ut den", sÀger Dmitri Plax. "Jag har svÄrt att koncentrera mig pÄ saker, som att lÀsa, skriva och prata. Det som gÄr relativt bra Àr fysiska aktiviteter."
Dmitri Plax vid köksbordet i sin lÀgenhet. PÄ stolen till höger brukade Peter sitta. PÄ bordet ligger en av Barbro Lindgrens tunna tankeböcker. "Jag har lÀst i den i över en mÄnad, men har fortfarande inte lÀst ut den", sÀger Dmitri Plax. "Jag har svÄrt att koncentrera mig pÄ saker, som att lÀsa, skriva och prata. Det som gÄr relativt bra Àr fysiska aktiviteter."
Fakta: Dmitri Plax

Föddes 1970 i Minsk, Belarus.

Kom till Sverige pÄ 1990-talet och har under de senaste 25 Ären varit verksam som författare, dramatiker, regissör, kulturskribent, debattör och översÀttare. Han Àr Àven anstÀlld som dramaproducent vid Sveriges Radio.

Den 2 augusti, pÄ Ärsdagen för mordet pÄ sonen Peter Plax, utkommer boken "Peter. Tid".

Peter Plax förĂ€ldrar, klasskamrater och vĂ€nner, och deras förĂ€ldrar, planerar flera initiativ till hans minne, som de samlar in pengar till. Först ska basketplanen pĂ„ Fribergskolans skolgĂ„rd rustas upp, förhoppningsvis innan skolstarten i augusti. Man planerar Ă€ven att bjuda alla niondeklassare frĂ„n skolan pĂ„ en pianokonsert i Stockholms konserthus. Man vill ocksĂ„ instifta ett "sista sommarlovet-stipendium", sĂ„ att barnen kan förverkliga en dröm under sommarlovet innan gymnasiet – resa nĂ„gonstans, förkovra sig i ett Ă€mne eller dylikt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!