– Jag har ju bäst koll på skönlitteraturen, och i den kategorin tror jag att Andrev Waldens "Jävla karlar" kommer att vinna, säger Jessika Gedin som är programledare i SVT:s Babel.
Men, sedan lägger hon in en brasklapp.
– Det går egentligen inte att TÄVLA i litteratur, men "Jävla karlar" är en roman som inte bara har blivit kulturhyllad utan som också på egen hand har spridits från läsare till läsare, både bland storläsarna och en-bok-om-året-läsarna. Det är så fint när det händer.
Kulturskribenten Agri Ismaïl, som romandebuterar nästa år, tror också på Andrev Walden, eftersom "Jävla karlar" är en del av "zeitgeisten":
– Den fungerar väldigt väl i maskulinitetsdebatten. Sen är den trevlig och man blir glad av att läsa den även om språket kanske inte håller någon direkt litterärt hög nivå, säger Agri Ismaïl.
Den andra stora förhandsfavoriten är, enligt honom, Jonas Hassen Khemiris "Systrarna" som han säger är "ambitiös och litterär", men som tilltalar en bred läsekrets.
– I filmvärlden talar man om "Oscar bait" som är filmer som är skapade för att generera intresse från Oscarsjuryn. Om det är någon roman av de nominerade som är "Augustbait" så är det definitivt "Systrarna".
Johanna Lundin som är frilansande kulturskribent, moderator samt boktipsare i SVT:s "Go'kväll" är besviken över att årets nomineringar känns så förväntade.
– Ett stort snark, var min omedelbara reaktion. Efter att ha överraskat i flera år känns det i år som ett så klassiskt Augustpris. Nomineringar till "the usual suspects", men inget som förvånar, säger Johanna Lundin.
Svårtippad fackbok
Agri Ismaïl tycker att det är svårare att tippa vilken fackbok som kommer att vinna Augustpriset.
– I år finns ingen lika given kandidat som förra årets "Girig-Sverige". Årets utgivning är mer anonym, även om alla de nominerade fackböckerna är välskrivna och välresearchade. Och tematiskt är det ju mest "business as usual".
Johanna Lundin håller med om att den tematiska variationen är liten.
– Ge mig en konstnärsbiografi, en historiebok om andra världskriget, en bok om judisk historia – och du har Augustprisnomineringarna inom facklitteratur. Det känns som att dessa teman har sina "slottar" och att det är förutbestämt att det ska vara så.
Lyckade barn- och ungdomsboksnomineringar
Den kategori som har mest lyckade nomineringar, enligt Johanna Lundin, är årets svenska barn- och ungdomsbok.
– Det känns visserligen alltid märkligt att ställa kapitelböcker mot bilderböcker, men låt gå för det. Alla nomineringar är bra i den kategorin och extra roligt att det finns med en fackbok för barn: "Alla äter alla" av Aron Landahl.
Men hennes personliga favorit är "Vitsippor och pissråttor" av Oskar Kroon och illustratören Hanna Klinthage.
– Det är en otroligt hjärtskärande berättelse och väldigt fint illustrerad. Men i barn- och ungdomsboksklassen blir jag glad oavsett vem som vinner.