Fantomen på äventyr i Almedalen i nytt nummer

I det senaste numret av Fantomen bekämpar den vandrande vålnaden antidemokratiska krafter längs Visbys gator.

I det senaste numret av Fantomen får läsaren följa med den vandrande vålnaden på äventyr på Visbys gator. Teckning av Kim W. Andersson.

I det senaste numret av Fantomen får läsaren följa med den vandrande vålnaden på äventyr på Visbys gator. Teckning av Kim W. Andersson.

Foto: C) 2022 King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Egmont

Litteratur2022-06-30 11:46

Det är Mikael Sol skrivit manus och Kim W. Andersson som tecknat det 22 sidor långa äventyret ”En prins i Almedalen” där den diktatoriska och ondskefulla prinsen Dar av Dakk, känd från tidigare Fantomenäventyr, är i Almedalen för att sälja in storslagna byggplaner som kan förändra Gotland och Visby för alltid. Men då rycker Fantomen in till undsättning.

”Världen är full av narcissistiska tyranner, både i det stora och i det lilla. Människor med enorm makt över andra som de inte fått av folket. Fantomen har alltid varit hård mot antidemokrater och det har vi tagit fasta på i detta på många sätt klassiska men också ovanliga äventyr på svensk mark”, säger manusförfattaren Mikael Sol i ett pressmeddelande.

Fantomen har en stark historisk koppling till Sverige, vilket bland bland annat tas upp i serieforskaren Robert Amans bok ”När Fantomen blev svensk”.

Fakta: Fantomen

Skapad av amerikanske Lee Falk som kallade sin hjälte för "en Tarzan med collegeexamen". Gjorde premiär i amerikansk dagspress 1936, vilket var före Stålmannen, Spiderman och Batman.

Kallas även "Den vandrande vålnaden" och betraktas som odödlig. I själva verket har Fantomenrollen gått i arv från far till son sedan 1500-talet och de historiska äventyren skildras genom att den nutida Fantomen läser i den så kallade Fantomenkrönikan.

Bor i det fiktiva landet Bengali, som svenska Team Fantomen på 1970-talet – till skillnad från Lee Falk – förlade till afrikanska östkusten som en före detta brittisk koloni.

Sedan 1960-talet har redaktioner i länder som bland annat Australien, Italien och Sverige haft licens att göra egna Fantomenäventyr. I det svenska Team Fantomen ingick bland andra manusförfattarna Janne Lundström, Magnus Granström samt chefredaktören Ulf Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!