Författaren Agneta Klingspor Àr död

Författaren Agneta Klingspor har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar familjen för TT. Hennes romaner prÀglas av det tragikomiska men ocksÄ av en helt egen röst.

Agneta Klingspor. Arkivbild.

Agneta Klingspor. Arkivbild.

Foto: Niklas Larsson/TT

Litteratur2022-06-02 08:05

Agneta Klingspor föddes 1946 i Lysekil och vĂ€xte upp i Uddevalla. Hennes uppmĂ€rksammade debut skedde 1977 med dagboksromanen "Inte skĂ€ra bara rispa" som fick en uppföljare i "Nyckelroman: 1977–1992" (1994).

Även romanen "Framkallning" (1999) har sjĂ€lvbiografisk karaktĂ€r och handlar om förhĂ„llandet till fadern. I den kritikerhyllade "GĂ„r det Ă„t helvete Ă€r jag Ă€ndĂ„ född" (2006) skildrade hon samhĂ€llets utstötta och rĂ€dslan för att bli en av dem.

Hennes sista bok "GÄr det Ät helvete ska jag ÀndÄ dö" frÄn 2016 var en sjÀlvironisk uppgörelse med Äldrandet.

De Àmnen hon valde att skriva om utgick i princip alltid frÄn hennes eget liv.

– - Jag har en vĂ€ldigt oromantisk syn pĂ„ mig sjĂ€lv. Jag ser pĂ„ mig sjĂ€lv kort och gott som ett material och det Ă€r det materialet jag arbetar med, sade hon i en intervju med TT om romanen "StĂ€ngt pga hĂ€lsosjĂ€l" (2010)

I boken gestaltas en kvinnas alltmer avskalade existens efter ett sjukdomsbesked och texten kom till eftersom det som fanns i genren var sÄ "tradigt skrivna", menade författaren.

I sin bok gestaltar Agneta Klingspor sÄvÀl Ängesten som ilskan, dödsrÀdslan och den dÀr oförklarliga ömheten hon vid sÀllsynta tillfÀllen kÀnner för cancern som slagit bo i hennes bröst.

Klingspor har publicerat sÄvÀl poesi som prosa. Hennes författarskap har en feministisk tendens, prÀglas av en ovanlig erotisk öppenhet samtidigt som Agneta Klingspor hade ett sÀrskilt öga för det tragikomiska.

Agneta Klingspor blev 76 Ă„r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!