Per Gunnar Evander föddes i Ovansjö i Gästrikland 1933. Han tog studentexamen 1954 och arbetade bland annat vid järnverket i Sandviken och ett tegelbruk i Storvik. Han blev känd i bygden som en framstående friidrottare, framför allt i grenarna 100 och 400 meter.
1956 började han studera till folkhögskolelärare i Gävle, vilket han även fick anställning som innan och efter studier i Uppsala. Där tog han en filosofie magister i litteraturhistoria, ekonomisk historia och nordiska språk.
1957 hade Per Gunnar Evander fått sin första novell publicerad i Gefle Dagblad och snart fick han även börja recensera litteratur på tidningen. Debuten kom 1965 med novellsamlingen "Tjocka släkten". Han skrev fyra pjäser för Radioteatern, vilket ledde till en anställning som dramaturg. 1968 anställdes han som producent på SVT där han blev kvar till 1987.
Flitig sommarpratare
Per Gunnar Evander fick flera priser, bland annat Litteraturfrämjandets stora romanpris, Ivar Lo-priset och Svenska Dagbladets litteraturpris.
Ekot rapporterar att han var en av de flitigaste sommarpratarna. Sammanlagt blev det 14 program av "Sommar i P1", det sista 1999.
1995 omkom hans ena dotter Andrea i en bilolycka. När den självbiografiska "I min ungdom speglade jag mig ofta" utkom 2005 gick hans andra dotter Carin Evander ut med ett öppet brev i Dagens Nyheter och menade att pappan inte beskrev sitt verkliga förhållande till systern – eller resten av familjen – utan skönmålade sin fadersroll.
Romanen Augustprisnominerades och en debatt utbröt om hur långt en författare kunde använda litteraturen för att framföra sin egen version av sanningen. Per Gunnar Evander upplevde sig därefter jagad av medier och kom inte till prisutdelningen, men i ett avsnitt av SVT Babel 2006 försvarade han sig mot anklagelserna.
– Det är en kärleksroman till min avlidna dotter, det är fullständigt vansinne att jag skulle ha skändat henne. Det finns inte ett ont ord sagt om henne, tvärt om, sade han.
Dramatiker och programledare
Evanders romaner kretsade ofta kring personer som svikits av samhället och som tampades med psykiska problem.
1965 till 1993 gav han ut nästan en roman om året, men skrev även pjäser och var under några år landets mest spelade dramatiker. Samtidigt var han manusförfattare och programledare i tv.
Under sina sista år hade Per Gunnar Evander en demensdiagnos.
Per Gunnar Evander blev 89 år.