Glömda spänningsklappar att njuta av i efterskott

Några klappar blev orättvist glömda i botten av säcken. Men Björn G Stenberg tar fram dem inför Trettonhelgen i stället och hittar några pärlor.

Ulf Lindströms "Det nioende livet" är ”en bok man måste lägga ifrån sig för att hämta andan”, skriver Björn G Stenberg.

Ulf Lindströms "Det nioende livet" är ”en bok man måste lägga ifrån sig för att hämta andan”, skriver Björn G Stenberg.

Foto: Tanja Berko

Litteratur2021-01-02 07:00

Deckarsvep

Det är ingen större hemlighet att det väller ut spänningslitteratur, inte minst av svenska författare. Det mesta är hyggligt skrivet, några suveränt skrivna. Men så ibland kan man falla på direkt knockout bara av språket. ”Det nionde livet” av Ulf Lindström är en sådan fullträff. Det är faktiskt synd att han ges ut under just den genrebeteckningen då det lär hindra vissa att fördomsfullt inte öppna en bok med deckarstatus. Lindströms hetsiga, febriga och så omedelbart drabbande språk är direkt beroendeframkallande. Klichén ”en bok man inte kan lägga ifrån sig” är här snarare ”en bok man måste lägga ifrån sig för att hämta andan”.

I fokus finns den skickliga och högt meriterade kommissarie Marie Benedetti som när hon fått diagnosen ALS omplaceras som dokumentalist i väntan på den obönhörliga döden i den just nu obotliga sjukdomen. Då hon utpekas som läcka i en pågående mordutredning tvingas hon rentvå sig genom att lösa fallet. Det blir till en desperat kamp mot kolleger, tiden och inte minst sjukdomen. Benedetti är en intensiv bekantskap som jag gärna hade läst flera böcker om.

För den som drabbades av abstinens efter den sorgligt korta snöperioden vi fick över julen är Matt Goldmans ”Kalla spår” en självmedicinering. Den utspelas i Minnesotas svenskområden under en hård köldknäpp med mängder av snö. Goldman berättarstil blir som en blandning av Mickey Spillane och ”Fargo”. Det är mycket svart humor, nutidskänsla och intressanta miljöer. Huvudpersonen Nils Shapiro hoppas jag innerligt får chansen i fler böcker, detta var verkligen en positiv överraskning.

Brittiska Elly Griffiths tillhör de flitiga skribenterna. ”Irrbloss” är hennes tolfte bok med forensiska arkeologen Ruth Galloway i huvudrollen. Både hon och personerna i omgivningen känns som gamla vänner och det är ett kärt återhörande. Intrig denna gång: En dömd mördare är villig att visa fler gömda offer. Men är det verkligen han som mördat? Spännande och välskrivet som vanligt. Griffiths är också aktuell med boken ”Mordkonsulten”. Också här en intressant huvudperson, polisen Harbinder Kaur. Hon får ett vad som verkar vara naturligt dödsfall att avskriva. Men förstås, det skrivs inga deckare om sådana. Författaren leker lite med schablonerna och deckarhistorien här på det typiskt charmiga brittiska sättet.

undefined
Danska debutanten Anne Mette Hancocks "Likblomman" är första delen av en planerad serie.

Danmark har ett gäng mycket läsvärda leverantörer av krimlitteratur och till den skaran sällar sig debutanten Anne Mette Hancock som med ”Likblomman” fick en stor succé i hemlandet. Härligt nog är detta första boken i en planerad serie och journalisten Heloise Kaldan och polisen Erik Schäfer lade sig direkt på favoritlistan. Det är initierat både om mediasituationen (Hancock är själv utbildad journalist) och polisarbetet. Samt vådligt spännande. Det är en bitande vass historia med många ingångar i samtida samhällsfrågor och som utmynnar i ”hämnd, rättvisa och förlåtelse”. Hancock är en driven skribent som förmår att hålla många bollar i luften och att sätta dem i krysset när de landar.

Frida Andersson Johansson blandar skräck och deckare i vad som kan kallas mysrysare i boken ”Ek”. Här ges en ny förklaring till varför regalskeppet Vasa sjönk 1625, en förklaring väl i klass med eventuella nya rön om Estonias förlisning. Här fortsätter dessutom förbannelsen till våra dagar där intendenten Disa Kassman på Vasamuseet inte bara ska balansera mellan älskarinnan, sin sjuke make och dito föräldrar, lägg till mystiska saker som händer runt skeppet. Tufft! Annorlunda och bitvis en hel del svart humor.

undefined
Uppsalaförfattaren Anna Sellberg blandar deckargenren med relationsroman och hästbok i ”En död man”.

Lite annorlunda som genre är även Uppsalaförfattaren Anna Sellbergs ”En död man”. Historierna med veterinären Wendela Vide i huvudrollen blir som en blandning mellan hästbok, deckare och relationsromaner. Författaren behärskar alla varianterna mycket bra och det är med spänning jag följer berättelsen där det finns gott om vackra djur och onda människor, liksom romantik. Denna liksom de två föregångarna ”Oväntad död” och ”Dödlig dressyr” finns som ljudböcker.

undefined
Victor Ljungberg från Uppsala debuterade med ”Hämnd” tidigare i år.

Mer från Uppsala, debutanten Victor Ljungbergs ”Hämnd” tar avstamp i det forna östblocket och leder fram till våra dagar där ett dubbelmord i Göteborg slutar med en våldsam uppgörelse i svenska obygden. Det är sådär självklart initierat skrivet med driven penna, roligt nog med en intrig en bit från de upptrampade spåren. Gärna fortsättning här också. 

Deckarsvepet

Ulf Lindström

Det nionde livet

(Southside Stories)

Matt Goldman

Kalla spår (Gone to Dust)

Översättning Mia Gahne

(Lind & Co)

Elly Griffiths 

Irrbloss (The Lantern men)

Översättning Carla Wiberg

(Forum)

Mordkonsulten (The Postscript Murders)

Översättning Ylva Spångberg

(Modernista)

Anne Mette Hancock

Likblomman (Ligblomsten)

Översättning Helena Stedman

(Louise Bäckelin Förlag)

Frida Andersson Johansson

Ek

(Modernista)

Anna Sellberg

En död man

(Lind & Co/Guldfuxen)

Victor Ljungbergs

Hämnd

(Ekström & Garay)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!