Med sin trilogi om Stockholm under några år i slutet av 1790-talet fick Niklas Natt och Dag framgångar över hela världen.
Nu kommer uppföljaren "Ödet och hoppet". Ytterligare en historisk roman, men baserad på den sanna historien om hur hans anfader Måns Bengtsson 1434 mördade den legendariske upprorsmannen Engelbrekt Engelbrektsson.
– Vi vet när det hände, vi vet var, vi vet att det skedde med en yxa, men vi vet inte varför, säger Niklas Natt och Dag till TT.
Detta "varför" ska inte avhandlas här. Även en bok baserad på historiska fakta ska få innehålla överraskningar. Niklas Natt och Dag tror hur som helst att han är de sanna motiven på spåren.
– Jag tror att det kan ha varit så här det gick till. Ju mer jag tänkte på det, desto troligare kändes det, säger han.
"Lite är känt"
Det var när han redigerade "1795" som han började fundera på sin nästa bok – hur han kände skräck inför att hans låtsaskompisar som han levt med i flera år nu skulle försvinna från honom för evigt.
– Jag tänkte på att detta kanske kunde vara en intressant historia. Jag började göra research, men insåg att mycket lite är känt om den svenska medeltiden. Varumärket medeltid, i det ingår Ivanhoe, Robin Hood, kanske Arn, kung Arthur. Men den svenska medeltiden, nej.
Han säger att det kunde vara stora problem att hitta i arkiven, att det för många personer bara fanns uppgifter om bröllops- och dödsdag. Influerad som han är av den populärkultur han växte upp med hittade han en av lösningarna i serietidningen Kalle Anka.
– Där fanns pysselgrejer där man skulle dra linjer mellan olika punkter och forma figurer. Man utgick från samma källa, men drog man linjerna olika blev det olika tolkningar.
Påhittat språk
Hur skapade han det språk som romangestalterna talar? Han berättar att språket i 1790-tals-trilogin till stor del var påhittat. I "Ödet och hoppet" var det viktigt att språket skulle låta annorlunda än i hans tidigare böcker.
– Lite isländsk saga. Lite Cormac McCarthy, min husgud, som det låter i "Blodets meridian". Långa högtravande meningar blandat med staccato. Ett lite kargt språk, lite baklänges som Yoda.
Han kallar den nya boken "en genrehybrid", den är bunden till ett format, något som ger både frihet och begränsningar.
Prat om filmatisering
"Ödet och hoppet" skildrar ett Sverige där klaner slogs mot varandra. Han arbetar nu med en uppföljare (bara en bok, det blir ingen ny trilogi), som ska handla om efterspelet till mordet på Engelbrekt och om inbördeskrig.
Samtidigt har han kontakt med regissören Kristian Petri om en eventuell filmatisering av 1790-tals-trilogin. Tidigare har det bland annat talats om en Netflix-serie på engelska, något han inte skulle varit förtjust i.
– Tänk dig en gammaldags svensk dramaproduktion. Vi får se vad som händer. Vi ska ses igen.