Medier över hela världen har försökt få en pratstund med den sydkoreanska författaren Han Kang, som på torsdagen utropades som Nobelpristagare i litteratur. Men ingen har lyckats, utöver Svenska Akademien själva som publicerat en kort intervju med henne på sin hemsida.
Först på fredagen kommenterade Nobelpristagaren själv priset.
"Jag blev väldigt överraskad när jag först fick nyheten om priset. När telefonsamtalet tog slut fick jag långsamt tillbaka min verklighetskänsla och jag började känna mig känslosam. Tack så väldigt mycket för att ni valde mig som vinnare. Jag överraskades också av de många varma gratulationer som jag mottog under dagen. Av hela mitt hjärta, tack", skriver Han Kang i ett uttalande.
"En världsförfattare"
Redan tidigare under dagen höll Han Kangs far, 85-årige Han Seung-Won, en presskonferens i Seoul i dotterns ställe. Han berättar att Nobelpristagaren först tänkt hålla en egen presskonferens, vilket är brukligt när man vunnit litteraturpriset, men att hon ändrade sig över natten.
Anledningen är det oroliga världsläget.
– Med tanke på den globala turbulensen – som konflikterna i Ukraina, Israel och Palestina, där människor dör varje dag – kändes det inte rätt att fira, sade pappan enligt Korea Times.
– Hennes perspektiv har skiftat från att vara en författare som bor i Korea till att ha en världsförfattares medvetenhet. Jag själv kan dock inte skaka av mig känslan av att vara far till en prisvinnare som bor i Korea, så jag arrangerade den här presskonferensen.
Han Seung-Won berättar även att han hade planerat att ordna en fest för att fira att hans dotter har fått priset, men att hon avrådde honom.
"Snälla fira inte"
– Hon sade: "När kriget intensifieras och människor dör varje dag, hur ska vi kunna fira eller ha en presskonferens? Snälla, fira inte medan de här tragedierna pågår. Svenska Akademien gav mig inte priset för att vi skulle roa oss, utan för att vara mer klarsynta", sade han.
Han Kang är den första författaren från Sydkorea som får Nobelpriset, och i hemlandet har nyheten tagits emot som en välkommen överraskning. I parlamentet togs applåder upp och möten pausades. I sociala medier förklarade ledaren för landets största parti, Demokratiska partiets Lee Jae-Myung, att det hela måste ses som en uppmuntran till hela landet.