“Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist (uppläst av Ellen Jelinek):
Det finns något vällustigt i det sätt som Karolina Ramqvist beskriver mat. Grillade kronärtskockor i mammas vita suffléform, en persikas fruktkött, glänsande och vått, mormors risgrynspudding, “mjukheten och det lilla motståndet i vart och ett av risgrynen”.
Samtidigt handlar “Bröd och mjölk” lika mycket om brist. Via matminnena avtäcks fler och fler lager i en familjehistoria som i slutänden med hjärtskärande tydlighet landar i en ätstörning. Lyssna och njut - mycket mer laddad än så här blir inte en berättelse om mat.
“Natten” av Sara Gordan (uppläst av Hanna Fred Ekman)
Med allt större desperation ser modern hur tonårsdottern glider ur hennes grepp. Till slut består hennes enda uppgift i att hålla dottern vid liv. Natt efter natt upprepas samma procedur – obesvarade sms till dottern följs av telefonsamtal till vännerna, socialen, fältassistenter. Ingen vet var hon är.
Sara Gordans roman vilar på självbiografisk grund och är en lågmält explosiv skildring av krocken mellan en förälders försök att älska utan att kväva och en sjuk tonårings behov av att slå sig fri och vara som alla andra. Hanna Fred Ekman gör en lyhörd inläsning som inte ställer sig i vägen för texten.
“Mitt arbete” av Olga Ravn (uppläst av Janna Eriksson)
Ingen skildrar föräldraskapet – och då främst moderskapet – som den danska författaren Olga Ravn. "Mitt arbete" är en fiffigt komponerad roman om skrivande och om vad som händer en människa när hon blir mamma, men också om vad som händer med de nyblivna föräldrarnas relation när två blir tre.
Det finns redan gott om romaner som handlar om moderskap och skrivande, och det kommer ständigt nya, men "Mitt arbete" är faktiskt så pass bra att den fyller kvoten för flera år framöver. I klart godkänd översättning av Michael Larsson och i lika klart godkänd inläsning av Helena Jansson.
“Intill vanvett, intill döden” av Kirsten Thorup (uppläst av Charlotta Jonsson)
En av vårens mest omskrivna romaner finns nu också som ljudbok. Den unga danska krigsänkan Harriet vill bidra med något under andra världskriget. För att hedra sin stupade make reser hon till Nazityskland där hon får bo hos hans officerskollega – en högt uppsatt nazist – och dennes danska fru.
Det är suggestivt och spännande, berättarperspektivet från “den andra sidan” ger en till synes utsliten litterär del av historien ny fräschör.
"Löpa varg" av Kerstin Ekman (uppläst av Rolf Lassgård/Lennart Jähkel)
Många har säkerligen redan hittat Kerstin Ekmans återkomst till fiktionen. Men den kärnfulla romanen om jägmästaren Ulf Norrstig får en särskild laddning av Rolf Lassgårds djupa stämma, i hans inläsning för Sveriges Radio. Det finns dessutom en version där Lennart Jähkel är inläsare, som också bidrar till bokens stämning.
Här rannsakar den gamle jägmästaren sig själv, efter ett möte med en varg. Det är en fin skildring av människans förhållande till naturen, men också av ett gammalt äktenskap, ordlöst men kärleksfullt.
“Detaljerna” av Ia Genberg, (uppläst av Katarina Ewerlöf)
Vad utgör egentligen ett liv? Relationer, avbrutna vänskaper och minnen – i den här boken pusslas allting ihop till en löst sammanhållen helhet.
En kvinna ligger nedbäddad med ett virus och minns i feberdimmorna en handfull människor från sitt förflutna. Fyra olika porträtt berör och speglar utmaningarna med mänskliga relationer. Men boken skildrar också hur svårt det är att förstå och enkelt ringa in berättelsen om vilka vi är.
"De hängivna" av Viet Thanh Nguyen (uppläst av Peter Öberg)
Han utmanade den amerikanska bilden av Vietnamkriget med sin Pulitzerbelönade "Sympatisören". Inte heller den fristående fortsättningen "De hängivna" väjer för det såriga i den postkoloniala historien. Återigen handlar det om en kommunistisk spion, som lyckats ta sig ur ett omskolningsläger. Romanen skildrar exilvietnameser i Paris i början av 80-talet. Men boken inleds med en skildring av människor som flyr över havet – och som skulle kunna spegla också dagens verklighet.
Det är intelligent och språkligt virtuost – ibland på gränsen till det allt för nattsvart ironiska.
"Skogslandet: en granskning" skriven och uppläst av Lisa Röstlund
Vad är mer passande ute i sommarstugor och skogar än att lyssna till hur det egentligen står till med Sveriges natur? Lisa Röstlund har gjort en serie undersökande reportage om våra skogar, och gräver nu vidare i den känsliga frågan.
Biologer larmar om att de naturliga skogarna håller på att försvinna medan skogsindustrin framhåller att resurserna är större än någonsin. I sitt sökande efter sanning intervjuar Röstlund ett hundratal människor – varav många vill vara anonyma. Boken utmanar både vår blick på omgivningen och bilden av Sverige.
"Ukraina gränslandet" av Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius. (Uppläst av Nina Hukkinen, Riko Eklundh)
"År 2014 då Ryssland invaderade Krimhalvön var jag tvungen att leta efter kriget. Det behöver jag inte nu." Så inleder korrespondenten Anna-Lena Laurén skildringen av vad som egentligen utlöste kriget i Ukraina. Författarna tecknar bakgrunden till krisen, som lett till en djup spricka mellan Ryssland och väst. De lyfter också fram enskilda människor och öden, som gör det möjligt att mer konkret förstå ukrainarnas kamp, som pågår strax intill oss.
En del av bokens intäkter går till Unicef och hjälpen i Ukraina.
Rättat: I en tidigare version av texten var titeln till Viet Thanh Nguyens bok felaktig på ett ställe.