Familjeskildringar
“Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg, Albert Bonniers Förlag.
Både i sitt hyllade Sommarprat i P1 och i denna bok låter Patrik Lundberg sin personliga historia belysa tillståndet i dagens svenska klassamhälle. Här fördjupas den ömsinta skildringen av en mamma som offrar sina drömmar för att hjälpa sina barn, med exakt blick för hur det är att leva utan medel, långt från maktens centrum. Ut i september.
“Allt ett under” av Juha Itkonen, Förlaget.
Med det tredje barnet ställs livet på ända för en finsk familj. Juha Itkonens autofiktiva roman handlar om en graviditet som inte utvecklas som den ska och som följs av ännu en som slutar med att ett tvillingpar föds alldeles för tidigt. Mitt i vardagen blir livet både starkt och bräckligt för Juha Itkonen vars bok är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Ut i september.
"Överlevarna" av Alex Schulman, Albert Bonniers Förlag.
Ännu en gång vänder Alex Schulman blicken mot familjen, i sin nya roman om tre bröders uppväxt. Med gehör för barnets utsatthet skriver han om syskonens försök att få sina föräldrars uppmärksamhet – och hur det påverkar också deras inbördes relationer. Ut i september.
Dystopier
“Råttornas herre” av Carl Johan De Geer och Jan Lööf, Kaunitz & Olsson.
För 26 år sedan publicerades deras blivande barnboksklassiker, “Örnies bilar”. Nu har de gjort en illustrerad dystopi om ett Stockholm efter katastrofen. De överlevande svälter och är sjuka men försöker upprätthålla civilisationen och har bildat Mosebacke republik.
Förlaget utlovar samhällskritik med populärkulturella referenser och humoristisk udd. Ut i september.
“Bärarna” av Jessica Schiefauer, Romanus & Selling.
Båda hennes ungdomsromaner gav henne Augustpriser. “Bärarna” är Jessica Schiefauers första roman för vuxna och utspelas i en värld som omformats av en pandemi. Smittan har funnits där i decennier, men vad händer när allt ställs på sin spets? Vad är egentligen viktigt? “Läskigt aktuellt” konstaterade Schiefauer själv i våras. När coronaviruset började spridas hade hon redan skrivit på romanen i flera år. Ut i oktober.
Ikoniska poeter
"Det sena verket" av Paul Celan, Albert Bonniers Förlag.
I år är det 100 år sedan Paul Celan föddes, och han betraktas fortfarande som en av de mest betydande tyskspråkiga poeterna efter 1945. Tidigare har inga av hans samlingar förutom “Andningsvändning” översatts i sin helhet till svenska. Men “Det sena verket” består av hans fem sista diktsamlingar och en extra svit. Celan, vars föräldrar dödades i nazisternas koncentrationsläger, rör sig kring erfarenheter som flykt, exil, förlust och förlorade minnen. Ut i november.
"Den svarta enhörningen" av Audre Lorde. Ellerströms.
Det finns ännu ingen diktsamling av den amerikanska författaren och aktivisten Audre Lorde på svenska. Nu översätts en av hennes mer ikoniska böcker av Athena Farrokhzad. Den handlar om kvinnors styrka och sårbarhet, om krigare och gudinnor, mödrar och barn. Och långt innan intersektionalitet var ett begrepp skrev Lorde om sexism, rasism, homofobi och kolonialism. Ut i oktober.
Internationella stjärnskott
"Vattendansaren" av Ta-Nehisi Coates, Norstedts
Journalisten och författaren Ta-Nehisi Coates debutroman är en sällsynt korsning mellan äventyrsroman och skildring av livet på en slavplantage. Den handlar om Hiram Walker som har en märklig gåva och värvas till ett underjordiskt krig mellan slavar och plantageägare – en miljö som också Colson Whitehead har skrivit om i “Den underjordiska järnvägen”. En vältajmad skildring om att stå upp mot förtryck, i tider av Black lives matter-protester. Ut i september.
”Sötvatten” av Akwaeke Emezi, Tranan.
Den har uppmärksammats som en av de senaste årens mer intressanta engelskspråkiga debutromaner, och nominerades bland annat till Women’s Prize for Fiction, som prisets första bok skriven av en icke-binär författare. Akwaeke Emezi kommer från Nigeria och hen utforskar i denna bok en ung människa som lever med flera identiteter. Ut i september.
"De vuxnas lögnaktiga liv" av Elena Ferrante, Norstedts.
Sedan hon slog igenom med “Neapelkvartetten” har världen suktat efter mer litteratur av Elena Ferrante. I denna nyskrivna roman visar författaren enligt tidningen The Times "ännu en gång hur oslagbar hon är”. I centrum står Giovanna i brytpunkten mellan barn och tonår. Hon tappar fotfästet efter några iskalla ord som uttalats av en frånvarande pappa. Ut i september.
Kontrovers
“Renegater” av Klas Östergren, Polaris.
Renegater kallas personer som svikit sina ideal och samarbetat med fienden. Det är också titeln på Klas Östergrens tredje och sista roman om Henry Morgan, hjälten från “Gentlemen” och senare “Gangsters”.
Romanen rymmer även Östergrens rapport på 200 sidor om vad som fick honom att lämna Svenska Akademien. Allt är hundra procent sant, har han förklarat i en intervju med TT. (Ut i september)
“Samtycket” av Vanessa Springora, Albert Bonniers förlag.
Den franske författaren Gabriel Matzneffs relationer med minderåriga var ingen hemlighet, 1974 försvarade han dem till och med i en essä. Ändå var det först i januari 2020 som den franska kulturvärlden reagerade. Då bokdebuterade förläggaren Vanessa Springora med historien om hur den drygt 50-åriga “G” började uppvakta henne när hon var 13 år. “Samtycket” är Springoras uppgörelse både med G och med andra vuxna som inte försökte stoppa deras förhållande. (Ut i oktober)