Genom hela sin karriär har Ingrid Carlberg följt hur dolda aktörer påverkat politiken och samhället, i sin roll som forskningsassistent, i en mängd journalistiska reportage om pr-kampanjer och i flera böcker. Så egentligen har hon skrivit på "Marionetterna" sedan hon var 27 år, säger hon, och kallar den för sin "kanske viktigaste bok någonsin".
Det var under arbetet med en biografi om Raoul Wallenberg som polletten trillade ner.
– Då om inte förr förstod jag att de smarta, dolda pr-kampanjerna byggde på en strategi hämtad från underrättelsetjänsternas påverkansmetoder, att det här är en metod som kommer därifrån, kanske framför allt från den gamla sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.
Där kom den att gå under namnet "aktiva åtgärder" och i USA fick den namnet "psykologiska operationer". När Carlberg ringar in hur metoden föddes i kommunismens Ryssland i början av 1900-talet tänker hon för sig själv "Metoden M", för marionetter. Liknelsen är uppenbar, men hon förtydligar artigt:
– Det handlar om en verklighet där aktörer och organisationer agerar utan att man ser att det finns en dold avsändare bakom. Det kan vara aktörer som inte är medvetna om uppdragsgivaren ens, det är väldigt avancerade kedjor.
Metoden M
Det som till slut fick Ingrid Carlberg att ta sig an ämnet i en bok var presidentvalet i USA 2016 då Ryssland försökte påverka valet – och en utskällning av en nära vän, som sade "du har pratat om det här så länge och nu påverkar det världen, nu får du faktiskt skriva om det".
Dessförinnan var intresset inte lika stort. Men Ingrid Carlberg bestämde sig för att försöka förstå nutiden, utifrån historien. Hon upptäckte att en central figur i metodens uppbyggnad var den så kallade "röde mediebaronen" – Willi Münzenberg.
– Han byggde upp ett slags dåtidens trollfabrik i Berlin och fjärrstyrde till synes oberoende organisationer och aktörer över hela Västeuropa. Få av dem såg att han egentligen hade sitt uppdrag från Kreml, säger hon.
Även svenskar som statsministersonen och advokaten Georg Branting samt bankiren Olof Aschberg drogs in i Münzenbergs nätverk. Han hade visserligen en glödande tro på Sovjetunionen men var en lika passionerad motståndare till nazismen – och vädjade till människors moraliska övertygelser.
Högerextrema och Ryssland
Under arbetet med boken fortsatte informationskriget som successivt trappats upp från tidigt 2000-tal att öka i intensitet. Ingrid Carlberg tyckte allt mer att Metoden M kändes som en manual för samtidens troll.
– Det intressanta är ju att det de facto var så – jag upptäckte att det är manualen i någon mening. Man undervisade i bolsjevikernas gamla propagandametoder på KGB-skolorna i Ryssland på 70- och 80-talen, inte minst hur du skulle försvaga västdemokratier genom att elda på olika sorters motsättningar i samhället.
Internet har sedan dess blivit ett effektivt vapen för att sprida halvsanningar och lögner. Men i de ryska propagandanätverken är det nu europeiska högernationalister som har spelat en stor roll.
– Samarbetet med Ryssland som man har sett växa fram, inte minst vad det gäller opinionsbildning, har varit ganska öppet. Det har skrivits samarbetsavtal mellan europeiska högerpopulistiska partier och Vladimir Putin. Men det har lika mycket drivits fram av högerextremisterna, så här fanns det tydligen en win-win situation, säger hon.
Trasar sönder
Att bevisa kedjorna av påverkan är extremt svårt, vet Ingrid Carlberg av erfarenhet. Och hon har känt stor oro för hur det demokratiska samtalet allt mer trasas sönder.
TT: Den amerikanske historikern Timothy Snyder argumenterar för att mycket som sker i yttrandefrihetens namn egentligen inte handlar om att försvara yttrandefrihet. Vad tänker du om det?
– Det finns sådana medvetna strategier att använda demokratins fri- och rättigheter för att underminera demokratier. Det är en strategi som formulerades i Sovjetunionens barndom, att om man vill besegra en mäktigare fiende ska man spåra varje minsta motsättning i det landet och blåsa upp den, säger hon och lägger till att yttrandefriheten är särskilt missbrukad. För vem kan protestera mot att medborgare får säga sin åsikt?
Som exempel nämner hon hur en maskerad man filmades när han brände en bibel under en Black Lives Matter-demonstration 2020 – bredvid en BLM-dekal. Filmen retweetades och tongivande republikaner fördömde BLM. Sedan framkom det att ryska statskontrollerade Russia Today (numera RT) låg bakom filmen och gjorde den viral.
– Det kallas att skapa en ekokammare, som blir självgående. Du suddar ut avsändaren och sedan lever "nyheten" sitt eget liv i ekokammaren.
Parallellen till koran-bränningarna tycks uppenbar. Ingrid Carlberg påstår inte att det är en påverkansoperation, men pekar på att det finns saker där att undersöka.
– Ibland kan jag tycka att vi borde bli bättre på att kritiskt granska hur saker och ting egentligen förhåller sig, inte bara rusa med i ekokammaren efter hur det ser ut att vara.
Journalisterna viktiga
Journalisterna är en viktig första försvarslinje i informationskriget, understryker Ingrid Carlberg – som också pekar på dagens många medvetna, omfattande försök att bryta ned den etablerade journalistikens ställning i samhället.
– Och det kanske i någon mening har försvagat den försvarslinjen, säger hon.
Själv har hon varvat författandet av boken med arbetet i Svenska Akademien. Hon erkänner att hon var rätt utmattad när manuset lämnades i somras.
– Men jag har känt väldig oro för hur långt den här utvecklingen kan drivas. Det har varit bensin för mig när jag har skrivit.
Rättad: I en tidigare version av faktarutan om Carlberg fanns en felaktig uppgift om Augustpriset.