Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdal-sällskapet, berättar att Jan Myrdal gick bort vid 10-tiden på fredagsmorgonen.
– Han har varit i dålig kondition under en längre tid. Men vi hade styrelsemöte i lördags och då satt vi i ett par timmar och hade samtal med honom. Han var som vanligt när vi talade, men när han skulle gå och lägga sig så hade han svårt att ta sig till sovrummet. Så fysiskt var han inte i någon vidare kondition, säger han till TT och tillägger:
– Det var alltid stimulerande att prata med honom med den enorma kunskap han hade om vitt skilda ämnen.
Lasse Diding, vän till Myrdal och grundare av Jan Myrdal-sällskapet, berättar att han har haft mycket kontakt med författaren det senaste halvåret.
– Jag ville intervjua honom om bakgrunden till hans böcker och det var kunskap som bara han hade. Jag är glad att jag hann gör det.Han var helt klar i huvudet och berättade lika livligt som vanligt, men han var ändå på något sätt dämpad för att han inte orkade skriva, det var en helt ny situation för honom, han hade levt i 75 år som skrivande, 80 år nästan, säger han.
Framträdande röst
Jan Myrdal slog igenom i början av 60-talet med den omdiskuterade reportageboken "Rapport från en kinesisk by". Följande decennier var han en av den radikala vänsterrörelsens mest framträdande röster och väckte stor uppmärksamhet för sina texter om och från Pol Pots Kambodja. Hans självbiografiska böcker, som inleddes med "Barndom" 1982 blev också enormt uppmärksammade för skildringen av uppväxten med föräldrarna, Nobelpristagarna Gunnar och Alva Myrdal.
De böckerna är det som litterärt lever kvar allra mest, enligt Lasse Diding:
– De gjorde att bilden av familjen Myrdal krackelerade. Samtidigt kunde han skilja på sak och person i och med att han skrev gott om sin pappa Gunnar Myrdals vetenskapliga gärning, trots att han skrev så hårt om pappan i sin barndomsskildring, säger han.
Myrdals sista bok blev "Ett andra anstånd", som gavs ut 2019.
– Det här är en av Sveriges största författare som har gått bort, men också landets mest omstridda författare. Men det han gjorde med Jag-böckerna är ett litterärt mästerverk, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norsteds och förläggare för "Ett andra anstånd" till TT.
Bravinger hade aldrig träffat Jan Myrdal innan han blev förläggare för hans sista bok.
– Jag har nog aldrig träffat någon författare eller person som varit så intresserad av att inte bli klappad medhårs som Jan Myrdal. Jag var tagen av att han var 92 år och så fullständigt klar i huvudet. Han orkade inte gå uppför en brant backe men att gå i uppförsbacke intellektuellt var inga som helst problem, säger han.
"Kunde vara elak"
Journalisten Bo Sjökvist har följt Jan Myrdal i tio års tid och arbetar just nu med en dokumentärfilm om honom.
– När man umgicks med Jan Myrdal var han väldigt van vid att ta plats. Men han kunde också vara väldigt rolig och drastisk – och elak, han kunde vara allt, säger han och konstaterar att Myrdal var kontroversiell i många läger – i vissa rent av hatad.
– Han sade själv att folk kommer att smälla champagnekorkar när han dör.
Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola, har följt Myrdals författarskap genom åren och anser att det är en epok som går i graven med honom.
– Jag ser honom som en våra stora europeiska författare i Sverige. Han skrev verkligen på allvar. Man tycker att han hade åsikter om allt och täckte så många områden men framförallt rannsakade han sig själv, säger han.
Även Holmgren lyfter särskilt fram Jag-romanerna och beskriver dem som lysande.
– Där överraskade han sin publik med att han kunde skriva sånt också. Att han sedan råkade i otakt med tidsandan, det kanske man får räkna med som stor författare, att man överlever sin tid. Han blev ju så gammal också att mycket hann förändras, men knappast han.
Jan Myrdal blev 93 år.