"Kan inte tÀnka mig en bÀttre döende"

De fick 20 Ă„r tillsammans. Efter cancerbeskedet fick de tio veckor. Nu ger författaren Lotta Olsson ut "En liten bok om konsten att dö" – maken Ulf Nilssons sista anteckningar. –Boken Ă€r bĂ„de sorglig och rolig och sĂ„ vĂ€ldigt mycket Ulf, sĂ€ger hon.

Ulf Nilsson, fotograferad 2005. Arkivbild.

Ulf Nilsson, fotograferad 2005. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Litteratur2022-09-16 10:07

Om att dö Àr en konst som man kan vara bra pÄ sÄ var författaren Ulf Nilsson nÄgot av en mÀstare, enligt hans Ànka Lotta Olsson.

– Jag kan inte tĂ€nka mig en bĂ€ttre döende faktiskt. Han var sĂ€llsynt vĂ€l förberedd, sĂ€ger hon med ett snett leende.

Vi sitter i den lÀgenhet i Gamla stan i Stockholm som hon delade med Ulf Nilsson och deras nu tonÄrige son fram till makens död i september förra Äret. Det finns mycket sorg i rösten, men ocksÄ nÄgot roat. SÄ dÀr som det gÀrna lÄter nÀr man berÀttar om en rolig och omtyckt person.

Som författare har Ulf Nilsson nĂ€rmat sig Ă€mnet döden tidigare, bland annat i "Adjö, herr Muffin" frĂ„n 2002 – den prisbelönta barnboken om hur en grĂ„nad marsvinsfarbror blir sjuk och tĂ€nker tillbaka pĂ„ sitt liv innan han somnar in. Med tiden blev Ulf Nilsson en flitigt anlitad expert pĂ„ livets slut. Han var ofta ute i skolor och pratade med barn om döden. Lotta Olsson tror att det tjĂ€nade ett terapeutiskt syfte för honom.

– BĂ„de han och jag har tĂ€nkt mycket pĂ„ de hĂ€r frĂ„gorna och vi har pratat otroligt mycket om döden och om vĂ„r rĂ€dsla för den. Det hĂ€r hade han tĂ€nkt pĂ„ och oroat sig för sedan han var barn, sĂ€ger hon.

"Mer fÀrdig med sitt liv"

Åldersskillnaden mellan dem har ocksĂ„ spelat roll, tror hon. Ulf Nilsson var 25 Ă„r Ă€ldre Ă€n hon. NĂ€r de trĂ€ffades och blev förĂ€lskade hade han redan fyra barn och en lĂ„ng karriĂ€r som författare.

– Även om 73 Ă€r för tidigt pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt sĂ„ var han Ă€ndĂ„ i kraft av sin Ă„lder mer fĂ€rdig med sitt liv Ă€n vad jag Ă€r. Tidigare kunde jag bli vĂ€ldigt provocerad av det dĂ€r, att han kunde sĂ€ga "skulle jag falla död ner nu sĂ„ ska du veta att jag Ă€r nöjd, att jag har haft det jĂ€ttebra". Men om JAG skulle falla ner död skulle jag verkligen inte vara nöjd. Jag Ă€r inte ett dugg klar!

Det var förra sommaren som de kallades in till ett mottagningsrum pÄ Huddinge sjukhus efter att Ulf Nilsson kÀnt sig trött och sjuk en tid. DÀr besannades deras vÀrsta farhÄgor. Han hade obotlig cancer och hade bara nÄgra mÄnader kvar att leva.

– Jag sade till honom tidigt att jag tyckte att han skulle passa pĂ„ och skriva medan han gick igenom det hĂ€r. DĂ„ tĂ€nkte jag att det bara var för hans egen skull. Dels för att han var en person som skrivit hela tiden under hela sitt liv, dels för att ha nĂ„gonting att syssla med och tĂ€nka pĂ„. Och om han kan skriva ner hur han kĂ€nner och tĂ€nker sĂ„ jag kan fĂ„ ta del av det sĂ„ Ă€r det ju en gĂ„va, sĂ€ger Lotta Olsson.

Lovade en bok

"Har inga drömmar kvar. Dagdrömmer inte lÀngre, som jag alltid har gjort.

Saknar det. Men: ingen rÀdsla för andra sjukdomar. De kommer aldrig att hinna blomma ut. ALS, parkinson, alzheimer ... Allt jag kunnat vara rÀdd för.

Jag vet hur jag kommer att dö."

SÄ lyder en av Ulf Nilssons anteckningar frÄn tiden. I boken avhandlar han allt frÄn vardagliga bekymmer och kroppsliga smÀrtor till sin dödsÄngest och det ofattbara i att inte existera men att ÀndÄ förlika sig med tanken. KÀrleken till barnen, barnbarnen och frun lyser igenom. Den till katten ocksÄ.

PÄ hans födelsedag 18 september förra Äret lovade Lotta Olsson till hans stora glÀdje att sammanstÀlla och redigera anteckningarna till en bok och att lÄta trycka upp den i 146 exemplar till begravningen. Fyra dagar senare var Ulf Nilsson död.

Att det fanns intresse frÄn förlag och lÀsare att ge ut den "pÄ riktigt" gick upp för henne nÀr förlÀggare som deltagit vid minnesstunden tyckte att fler borde fÄ lÀsa.

– Det var ocksĂ„ sĂ„ mĂ„nga som som hörde av sig efterĂ„t och som var jĂ€tteberörda och som ocksĂ„ har lĂ„nat ut den till vĂ€nner och bekanta. Jag kan förstĂ„ att det finns liksom ett behov av den hĂ€r typen av bok. Det kĂ€nns jĂ€ttefint att försöka tillfredsstĂ€lla det behovet och jag tycker att det hĂ€r Ă€r en av hans bĂ€sta böcker, sĂ€ger Lotta Olsson.

"Försonad med sitt öde"

Boken har ocksÄ varit till hjÀlp i hennes eget sorgearbete, berÀttar hon.

– Jag tycker att boken Ă€r bĂ„de sorglig och rolig och sĂ„ vĂ€ldigt mycket Ulf. Vi som kĂ€nde honom hör ju hans röst i texterna. Boken Ă€r precis som det var att leva bredvid honom de hĂ€r tio veckorna, sĂ„ den Ă€r vĂ€ldigt trösterik. Hela vĂ€gen in i det sista var han sĂ„ försonad med sitt öde och sĂ„ lugn.

SjÀlv skrev Lotta Olsson ingenting under sjukdomstiden. Inte mÄnaderna efterÄt heller dÄ hon var för upptagen med allt praktiskt och med att försöka hitta tillbaka till en fungerande vardag för sig sjÀlv och sonen.

– FramĂ„t jul kunde jag börja skriva igen och började med det jag hĂ„ller pĂ„ med nu. Det Ă€r en kort prosabok för vuxna, som Ă€r vĂ€ldigt sjĂ€lvbiografisk. Det handlar om personer som jag har Ă€lskat och levt vĂ€ldigt nĂ€ra men som inte finns lĂ€ngre. Ulf, mina förĂ€ldrar och min före detta man som dog efter vĂ„r tid tillsammans.

– Det Ă€r en ynnest att ha ett eget kreativt jobb. Jag behöver inte betala för terapi en gĂ„ng i veckan. Jag skriver i stĂ€llet.

Lotta Olsson ger ut sin man Ulf Nilssons bok "En liten bok om kosten att dö" som han skrev under sina sista veckor i livet. "Vi som kÀnde honom hör ju hans röst i texterna", sÀger hon.
Lotta Olsson ger ut sin man Ulf Nilssons bok "En liten bok om kosten att dö" som han skrev under sina sista veckor i livet. "Vi som kÀnde honom hör ju hans röst i texterna", sÀger hon.
Fakta: Lotta Olsson och Ulf Nilsson

Ulf Nilsson föddes 1948 i Helsingborg. Gav ut omkring 140 barn- och ungdomsböcker, bland dem "Älskade lilla gris", "Lilla syster kanin" och "Alla döda smĂ„ djur". Tilldelades 1994 Augustpriset för bilderboken "MĂ€staren och de fyra skrivarna" och 2002 för "Adjö herr Muffin", illustrerad av Anna-Clara Tidholm.

Lotta Olsson föddes 1973 i Helsingborg. Debuterade 1994 med den uppmĂ€rksammade sonettsviten "Skuggor och speglingar". Har sedan dess skrivit romaner, diktsamlingar, pjĂ€ser och en mĂ€ngd barnböcker. Har samarbetat med artister som Frida Hyvönen och Jojje Wadenius. Är aktuell med en kommande egen roman om sorgen efter Ulf Nilsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!