När Ken Follett skrev boken började han gradvis känna att ett krigsutbrott faktiskt var möjligt.
– Ju längre jag kom, desto mer kände jag mig alltmer övertygad om att vi lever i en mycket farlig tid, säger den brittiske författaren till TT.
Han gör intervjun via Zoom från familjens hus på den engelska landsbygden. Follett har visserligen en lägenhet i London, men pandemin har gjort att han och hustrun Barbara inte har varit där mycket de senaste åren.
I ”Aldrig” utlöser en liten händelse i Tchad en kedja av händelser som leder till en alltmer upptrappad situation runtom i världen. En handfull personer inser vad som kan hända och kämpar mot klockan för att försöka förhindra ett förödande kärnvapenkrig.
Ken Follett fick idén när han gjorde research om första världskriget för boken "Giganternas fall".
– Det har skrivits mycket om vad som orsakade det, men det fanns egentligen ingen orsak, inga ideologier som stod mot varandra som när det gällde andra världskriget. Det var i stället olika händelser som ledde till att man i olika länder reagerade på ett sätt som ur deras synvinkel var logiskt och detta utlöste kriget, konstaterar han.
"Skulle kunna eskalera"
Så Follett började fundera – skulle det kunna hända igen? Han gjorde massor av research, bland annat i form av intervjuer.
– Jag presenterade projektet och frågade ”om det skulle hända igen, vilken liten incident skulle vara utlösaren?”. Man nämnde Indien-Pakistan, Kina-Taiwan, Ryssland-Ukraina, det finns en rad platser runtom i världen där det finns spänningar och där det lätt skulle kunna eskalera.
Under arbetets gång läste han också mycket böcker – och "reste" i världen med hjälp av Google Earth. Det blev ett hyfsat substitut för det verkliga resandet, som pandemin satt stopp för.
Händelserna i Kina har stor betydelse för bokens händelseutveckling.
– Jag hade inte insett att det fortfarande är gammelkommunisterna som bestämmer. Det finns många unga progressiva kineser, men det är gammelkommunisterna som styr. För dem är det viktigaste att behålla makten. Det är därför Xi Jinping har vänt klockan tillbaka, till ett förtryck som det som rådde under Mao, hävdar Ken Follett.
"Tror det blir problem"
Han tror inte att ”Aldrig” kommer att publiceras i kinesisk översättning.
– Mina böcker går bra i Kina, men mina förläggare tror det blir problem med ”Aldrig”. Fast den kommer nog att finna sin väg in i landet i den engelska originalutgåvan.
Follet berättar att han under arbetet kunde känna förtvivlan – men paradoxalt också upprymdhet.
– Det gör man när arbetet med att skriva en bok går bra. Det gick fort att skriva den, och jag kände att det kunde bli en av de bästa jag har skrivit. Jag önskar att det som händer i den inte skulle kännas så möjligt. Men jag ville att den skulle vara skrämmande.
Och skrämmande är "Aldrig," inte minst med tanke på världsläget just nu, med det alltmer eskalerande hotet från Ryssland vid gränsen till Ukraina.
– Jag tror ju inte att Putin vill ha ett stort krig med USA. Han skulle inte kunna vinna det. Han vill ha små skärmytslingar som ska se till att USA inte dominerar världen. Men om man startar en liten konflikt är det så oerhört lätt att man tappar kontrollen. Och har det en gång börjat är det svårt att sätta stopp.
"Länderna är splittrade"
Hur ska man göra för att undvika konflikt? Framför allt borde vi försöka få våra politiker att agera smart och inte tufft, menar han,
– Vi borde kunna undvika krig, men samtidigt är ju länderna i Europa så splittrade. Tyskland är ju inte så pigga på sanktioner till exempel.
Det finns stora möjligheter att ”Aldrig” blir tv-serie – Follett ser gärna att hans tegelstenar till böcker hellre görs som tv-serier än som långfilmer. Person- och händelseregistren är så stora att det är svårt att skära i dem.
Han är redan i gång med nästa bok, men den kommer inte att publiceras förrän 2024. Handling?
– Tyvärr, jag avslöjar ingenting om den, inte ens huruvida det är en ny historisk roman eller inte, säger han.