Lind: Kulturlivet lever trots det svåra läget

Glöm trängseln bland förlagsmontrarna på Bokmässan i Göteborg. Bokmässan Play strömmar seminarier direkt och gratis till alla intresserade. –Det svåra läget till trots så lever vårt kulturliv, säger kulturminister Amanda Lind (MP), som invigde den digitala mässan på torsdagsmorgonen.

I fjol talade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg. I år deltar hon i en strömmad invigningsceremoni från Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.

I fjol talade kulturminister Amanda Lind (MP) på Bokmässan i Göteborg. I år deltar hon i en strömmad invigningsceremoni från Fotografiska i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Litteratur2020-09-24 09:37

Från Fotografiska i Stockholm uppmärksammade kulturministern ett av Bokmässans teman: "Läs, läs, läs".

– Privilegiet i att kunna läsa och skriva är något som måste förmedlas till alla barn och unga. Nya världar öppnas, man blir säker i sitt språk och det är en nyckel för att kunna utveckla ett aktivt medborgarskap i vår demokrati. Det handlar om makt och frihet, sade Amanda Lind under invigningen.

Hon framhöll skolans och föräldrarnas roll för att inspirera sina barn men lyfte också fram bibliotekarierna.

– Ni gör hela skillnaden.

"Släpp mobilen"

Hon vände sig också direkt till de unga läsarna med en uppmaning om att släppa mobilerna.

– Jag vet att frestelsen är stor, jag kan känna den själv. Men den där lilla startsträckan som finns till en roman, den kommer att betala sig.

Frida Edman, Bokmässans ansvariga, beskriver play-tjänsten som "en guldgruva av både direktsända och förinspelade författarsamtal" som kommer att finnas tillgängliga under ett års tid.

440 författare medverkar

Under de fyra dagar som mässan pågår kommer 140 digitala studiosamtal att hållas, och totalt medverkar cirka 440 författare, forskare och sakkunniga.

Årets mässa ägnas i huvudsak åt svensk litteratur och bland de medverkande författarna finns bland andra Anna-Karin Palm, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Hanna Nordenhök och Göran Greider.

En handfull utländska dragplåster, däribland Salman Rushdie, Jonathan Safran Foer och Valeria Luiselli, medverkar genom samtal som spelats in i New York.

Fakta: Bokmässan 2020

Årets Bokmässa hålls i två delar. Bildningshubben pågår 24–25 september och riktar sig främst till lärare, skolpersonal och bibliotekarier – men också en intresserad allmänhet. Här pratar man utifrån spåren "demokrati, lärandet och morgondagen". Bland annat samtalar Jason Timbuktu Diakité, Elin Ek, Birgitta Ohlsson, Matilda Westerman och Elaine Eksvärd om böcker som ger unga kraft.

Bokmässans litteraturfestival pågår 26–27 september och består av sex programspår: crimetime, hjärnan, samtiden, idéerna, livet och litterär salong.

Svenska deltagare är bland andra Majgull Axelsson, Alex Schulman, Åsa Linderborg, Lina Gustafsson, Gina Dirawi, Maria Gunther och Martin Hägglund. De författare som deltar från New York är: Jacqueline Woodson, Ben Lerner, Jonathan Safran Foer, Valeria Luiselli och Salman Rushdie.

Hela programmet finns att ta del av på bokmassan.se. Studiosamtalen sänds via Bokmässan Play 24–27 september. Men varje inslag har också en så kallad mediepartner, som sänder samtalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!