Årets litteraturfestival i Umeå 16/3–19/3 har en internationell gästlista som arrangörerna är särskilt stolta över. Trots att festivalen hade en utmanande tid under coronapandemin tycker arrangören Patrik Tornéus att den bara blir bättre. I år gästas den av bland andra Jamaica Kincaid, Christian Kracht, Marie Darrieussecq, Joe Sacco och ukrainske Ilya Kaminsky.
Patrik Tornéus är också glad för besök av Leanne Betasamosake Simpson och Billy-Ray Belcourt som skildrar urfolk i Kanada.
– Det kommer bli jättespännande i kombination med vårt tema kring samisk aktivism, säger han.
Som en av fem europeiska festivaler ingår Littfest i projektet Art Act, som alla skapar ett program utifrån litteratur och aktivism, med stöd av Creative Europe, Statens Kulturråd och Svensk-norska samarbetsfonden. Ledningen valde att fokusera på ursprungsbefolkningar.
– Vi gör en samisk soaré, med enbart samiska författare, musiker och konstnärer. Det är ett jätteprojekt som ska avsluta hela kvällen på lördag, säger Patrik Tornéus.
Utanförskap och integration
Sedan ett par år finns inget övergripande tema på Littfest, utan snarare flera fokusområden. Många seminarier kretsar denna gång kring utanförskap, integration och livet i "orten".
– Det är väl ingen slump att det kommit många böcker om det de senaste åren, säger Patrik Tornéus.
Bland annat samtalar Johannes Anyuru och Nicolas Lunabba ("Blir du ledsen om jag dör?") om att skildra utsatthet, liksom Marjaneh Bakhtiari ("Oändligt underbart") och Duraid Al-Khamisi ("Lejon och lamm").
Littfest fortsätter också att ge översättning en framträdande roll. Fristadskonstnärer från Iran och Turkiet samarbetar exempelvis under festivalen med översättarna Ulla Lundström, Namdar Nasser och Sorin Masifi för att översätta sina texter i realtid.
Engagemanget särskiljer Littfest, enligt Patrik Tornéus. Festivalen startade som en reaktion på litteraturens kommersialisering och grundarna håller fast vid upplägget att ingen utställare ska kunna köpa sig en plats på festivalen.
– Vi vill in i det längsta ha en kurerad litteraturfestival där vi bestämmer vilka vi sätter på våra scener – i samarbete med andra, säger han.
Rysk författare
Omvärldens turbulens präglar också årets program – bland annat pratar Balsam Karam och Margot Wallström om den feministiska revolutionen i Iran. Dessutom är ukrainske Ilya Kaminsky inbjuden, liksom den ryska författaren och regimkritikern Maria Stepanova.
– Men de är inte på scen samtidigt för det är förbjudet av ukrainska Pen. Det har varit en omfattande diskussion kring att ryska författare ska förbjudas, vad de än gör och vad de än har för inställning till kriget. Men vi har genom åren alltid bjudit in ryska författare och alla som vi har bjudit in är dissidenter i allra högsta grad, säger Patrik Tornéus.