Ismail Kadare avled på måndagen av en hjärtattack. Han fördes till sjukhus i Albaniens huvudstad Tirana men hans liv gick inte att rädda.
Kadare föddes 1936 i albanska Gjirokastër, och växte upp under andra världskriget.
Efter lärarexamen 1956 flyttade Kadare till Moskva för att studera litteratur på Maksim Gorkijs litteraturinstitut. I samband med att Albanien fjärmade sig från Sovjetunionen återvände han till hemlandet 1960, och blev snart en av landets ledande kulturpersonligheter.
För att kunna kritisera hemlandets socialistiska regim skrev han allegoriskt, den albanska brytningen med Sovjet skildras till exempel genom uppslagna förlovningar i romaner som "Den hårda vintern" och "Stäppgudarnas skymning".
Trots regimens censurförsök lyckades Kadare också nå ut internationellt, bland annat med romanen "Den döda arméns general" som filmades med Marcello Mastroianni i huvudrollen.
Kadare förblev socialist, vilket inte hindrade landets dåvarande diktator, Enver Hoxha, från att försöka kontrollera honom. Under tre år på 1970-talet var utgivningen av Ismail Kadares böcker förbjuden i Albanien.
1991 sökte Kadare till slut asyl i Frankrike och gjorde också upp med Hoxha i boken ”Le successeur”.
Ismail Kadare fanns inte sällan med i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur, ett pris han dock aldrig fick.